Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Videokonst på Verkstäderna

/
  • Söderhamns första station för videokonst är på plats, konstaterar Ulrika Östling, mediepedagog på Verkstäderna och Johan Anderung, konstkonsulent på Konst Gävleborg.
  • Father portrait av Sofia Ekström.
  • Mor och dotter av Evelina Gustavsson.
  • När solen går ned är den alldeles röd, sen försvinner den av Lina Selander.
  • Söderhamns första station för videokonst är på plats, konstaterar Ulrika Östling, mediepedagog på Verkstäderna och Johan Anderung, konstkonsulent på Konst Gävleborg.
  • Söderhamns första station för videokonst är på plats, konstaterar Ulrika Östling, mediepedagog på Verkstäderna och Johan Anderung, konstkonsulent på Konst Gävleborg. I stolen Michael Nyhrén.

Aktivitetshuset Verkstäderna i Kockums gamla industrilokaler får Söderhamns första station för videokonst. Nu finns sju i länet.

Annons

Vårens fem videokonstprogram cirklar alla kring föräldraskap och föräldrarelationer. På torsdag börjar första videon rulla.

Nu får även Söderhamn en möjlighet att se den videokonst som under en handfull år visats i ett samarbete mellan landstingen i Gävleborg, Uppsala och Dalarna.

Direkt i entrén till Verkstäderna är en 46 tums skärm uppmonterad under glasfönstret mot bowlingbanan. En fåtölj nedanför ska bytas ut mot en soffa mitt för skärmen. Där ska man kunna sitta och titta på den videokonst som kommer att rulla i treveckors-perioder.

I Söderhamn har det inte funnits någon videokonststation tidigare. Ingen har velat ha hand om den.

- Här på Verkstäderna är det perfekt, säger Johan Anderung, konstkonsulent på landstingets Konst Gävleborg. Här är en mötesplats för ungdomar med olika intressen och även äldre.

Både unga på väg in i själva aktivitetshuset och äldre på väg till bowling eller boulebanan kommer att passera stationen. Mitt emot ligger entrén till vad som kallas för Drömverkstaden, med utställningslokal och ateljé för konst och hantverk som alla kan använda.

Han tror inte att det ska bli för rörigt för att man ska kunna koncentrera sig på det program som visas i mellan drygt två till närmare 15 minuter.

- Här blir en jättebra placering på en plats alla kollar, säger Ulrika Östling, mediepedagog och projektledare på den nystartade medieverkstaden i huset.

Den 22 januari invigdes Medieverkstan, som har både egen studio och bio. Här kommer under våren att bli bland annat filmfestival, filmföreläsningar och filmkurs för högstadielärare.

- Vi tror att de olika videokonstprogrammen kommer att vara inspirerande för ungdomarna, säger hon. Att se att man kan göra film med så små medel som en ljudsnutt eller en mobilkamera, bara man har en bra historia att berätta.

De videokonstprogram som visas på de olika stationerna ska vara av hög klass. Varje termin turas personalen på de olika landstingen om att lägga program.

I vår är det Johan Anderung som lagt programmet.

- Gemensamt tema är föräldraskap och föräldrarelationer, förklarar han.

Den första, Men jag då? av Tove Kjellmark, baserar sig på ett kassettband som råkade spelas in i familjens kök på 1980-talet. Filmen har ingen bild utan det är endast replikerna från de olika familjemedlemmarna som textas. Under 14 minuter får vi höra en familj en morgon gräla om försvunna saxar som barnen klippt med.

Nästa video är Mor och dotter av Evelina Gustavsson, som utforskar den relationen på olika sätt.

Nästa film bryter av eftersom den handlar om att inte vilja få barn. Jag har inte bett om det här av Magalena Dzurlikowska utspelar sig i olika vardagsmiljöer, samtidigt som hon förklarar varför hon valt att inte ha barn.

I april visas Lina Selanders film om hennes relation till sin pappa, som var vänsteraktivist på 1960-talet.

Slutligen porträtterar Sofia Ekström sin far, porträttfotografen, i hans arbetsmiljö fotostudion.

Under ett år visas ett dussintal olika konstvideo på de 17 olika stationerna.

 

Mer läsning

Annons