Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viceminister i samma förhandling som Fikru Maru: "Väcker visst hopp"

Flera gånger har Fikru Marus förhandling i den etiopiska domstolen ställts in. På fredag är han kallad till förhandling tillsammans med en av de huvudåtalade, den vice tullministern.

Annons

– Dottern Emy och hustrun har åkt ner till Addis Abeba för att vara med på rättegången. Det domaren har uppgett tyder på nu kan det hända något. Det väcker visst hopp, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall, vid Aktionsgruppen flör Fikru Marus rättvisa.

Läs mer: Hon vill befria sin pappa

Hjärtläkaren Fikru Maru har en halvtidsanställning på Hudiksvalls sjukhus men där har han inte varit på tre år och två månader. detta eftersom han sitter fängslad i Etiopien som en av ett femtiotal misstänkta i en korruptionshärva som riktas mot landets tidigare tullminister och vice tullminister.

Vad som planeras inför fredagen är att domstolen ska ta upp vice tullministerns del av målet och samtidigt ta upp den del som riktas mot Fikru Maru. Hjärtläkaren startade 2007 en hjärtklinik i Addis Abeba med svenska biståndspengar som drevs med hjälp av svenska kollegor.

Vid inresor brukade han ha med sig sjukvårdsmaterial från Sverige. Hösten 2012 hade han med sig fyra väskor med sjukvårdsmaterial och krävdes på höga införselavgifter. Han valde då att lämna väskorna på flygplatsen. Vid utresan krävdes han på nytt på avgifter men det fanns ingen fungerande betalningsmetod. Fikru Maru lämnade därför väskorna på flygplatsen och bordade planet för hemresan. Han greps ombord på planet och hölls fängslad under några dagar innan han frigavs.

Läs mer: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Åklagarna hävdar inte längre att Fikru Maru mutat tullministern för att bli frigiven, men att Maru på "annat otillbörligt sätt" påverkat ministern.

Det har nu alltså gått tre år och två månader sedan Fikru Maru greps men domstolen har ännu inte förklarat honom skyldig till något brott. Han har flera gånger kallats till förhandling, men resultatet har alltid blivit att ett beslut skjutits på framtiden.

Aktionsgruppen har krävt att svenska myndigheter engagerar sig i att Fikru Marus ska få en rättvis juridisk process och utrikesminister Margot Wallström har beklagat att så inte har skett. Från aktionsgruppens sida ifrågasätts om domstolens initiativ verkligen innebär att rättsprocessen går framåt.

– Ska delen med viceministern avhandlas samtidigt så talar det mesta för att det inte hinns med på en rättegångsdag, säger Margareta Sidenvall.

Läs mer - Insändare: Aktionsgruppen för Fikru Maru uppvaktade UD

Fikru Marus advokater har begärt att han försätts på fri fot i samband med fredagens förhandling, men det är högst oklart vilket ställningstagande domstolen gör.