Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vibrationer i Folkets hus

Varje tisdag vibrerar Folkets hus i Järvsö av latinodoftande rytmer när pensionärsföreningen anordnar zumbapass. En träningsform som har allt enligt deltagarna. Allt utom karlar.

Det är en lugn, frostbiten förmiddag i Järvsö men inne på Folkets hus är det fullt drag och temperaturen är närmare kokpunkten. Ut ur högtalarna dånar latinorytmer och på en filmduk syns dansande träningsinstruktörer. Rörelsemönstret imiteras av ett tjugotal hugade seniorer som gör sitt bästa för att hänga med i de flåshurtiga projiceringarnas tempo, många lyckas förvånansvärt väl.

– Vi är duktiga, nu hänger vi med. Första gångerna var det svårt med koordinationen, pustar en av dansarna Siw Steen under en paus.

Det har hänt en del sedan pensionärsföreningen Järvsö SPF övergav den vanliga veckogymnastiken till förmån för zumban för ett och ett halvt år sedan.

– Vi tränade vanlig gymnastik förut, men det var lite tråkigt. Sen hörde vi att de tränade zumba bland reumatikerna i Ljusdal och vi ville prova samma sak. Där hade de riktiga instruktörer men det skulle bli för dyrt så i stället provade vi att ta hit en skiva och det funkade bra, säger Siw Steen.

Och samma dvd har snurrat varje tisdag sen dess och kommer nog att göra det länge till, för om man får tro deltagarna har zumban kommit till Järvsö för att stanna. Koordinationen och balansen har blivit bättre och träningen har blivit mer glädjefylld.

– Det är positivt. Jag kan röra mig mer i dag och man går ner i vikt och det är roligare än gympa, säger Siw Steen.

Trots att deltagarna inte ser några nackdelar med zumban, saknar de en sak: karlar. I den stora lokalen finns det inte en enda man och Helena Johansson, som är teknikansvarig för dagens pass tror sig veta varför.

– De är väl rädda för att göra bort sig, säger Helena Johansson

– De är inte som vi, vi bjuder på det, skrattar Siw Steen.