Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vibeke Olsson Falk fick Ahlin-priset - och skriver för fullt på nästa bok om Bricken på Svartvik

Lars Ahlin-priset ska gå till en författare som har frändskap med Ahlins diktning eller skriver med anknytning till Sundsvall.
2016 års pristagare Vibeke Olsson Falk uppfyller båda kriterierna.

Hon har varit författare i 40 år. Men i början av 2000-talet funderade hon allvarligt på att sluta skriva.

Då hade två av hennes böcker bemötts med tystnad, och vem vill skriva i ett vakuum? Författarskap är ju kommunikation. Men så bad Libris förslag henne om en ungdomsbok med historiskt tema och först tänkte hon fortsätta skriva om romarriket som hon så framgångsrikt gjort tidigare. Men Sundsvallsstrejken 1879 trängde sig emellan.

Händelsen har alltid fascinerat Vibeke Olsson Falk eftersom det var här det moderna Sverige i någon mening föddes; folket upptäckte att sammanhållning gav styrka, folkrörelserna fick en skjuts och kraven på rösträtt och skälig lön också för vanligt folk växte till sig så att de till slut inte gick att ignorera. Romanerna om Bricken på Svartvik kom till och Vibeke Olsson Falk är nu mer uppmärksammad som författare än någonsin.

Läs intervju med Vibeke Olsson Falk

På senare år har de litterära priserna haglat över henne och i lördags överlämnades också Sundsvalls eget, Lars Ahlin-priset, "för att hon i Ahlins anda frimodigt skildrar de två viktigaste aspekterna av livet, arbetet och kärleken", står det bland annat i motiveringen.

Sångerskan Anna Hanning och pianisten Mona Kontra gav överlämnandet en vacker ram av opera- och operettmusik, och kultur- och fritidsnämndens ordförande Åsa Ulander berättade hur hon som tonåring läste Vibeke Olsson Falks böcker om Ulrike, en flicka i nazitidens Tyskland.

– Vibeke har gett oss möjlighet att ära känna människor från alla tider, hur de har slitit, önskat och längtat, och de har blivit våra vänner. Vi får veta hur det var att leva i Sundsvall vid tiden kring förra sekelskiftet; att leva trångt, ha dåligt med mat, få barn som dör, sörja och hoppas, älska och hjälpa varandra. Många åker nu till Svartvik för att gå i Brickens fotspår, sa hon.

– Det är så roligt att ha fått vara med om att levandegöra den fantastiska sågverksepoken här i Sundsvall. Det man önskar mest är ju att gestalterna man skildrar ska bli levande, sa Vibeke Olsson Falk.

Läs recensionen av Vibeke Olsson Falks senaste bok

Hon skriver nu på den sjätte romanen i serien. Den utspelar sig vid tiden kring 1920, när Svartvik ännu rustar för sågverkets framtid och Bricken själv ska fylla 50 år och väntar hem sina vuxna barn till kalas.