Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vibeke Olsson berättar om folkrörelsernas betydelse för Sveriges framgångar

Författaren Vibeke Olsson, Edsbyn, åker runt på författarbesök i hela landet för att berätta om sina böcker, främst de om sågverksflickan Bricken. Katarina Widholm gick till biblioteket i Hudiksvall för att höra mer.

När jag gick på högstadiet kom jag över en bok om nazitidens Tyskland. Den var nyskriven och kom mig sällsynt nära.

"Ulrike och kriget" hette den och handlade om en flicka i min egen ålder som var nazist. Därför att hon levde i en tid där sanningen inte var synlig och gjorde henne därmed blind. Insikten att det lika gärna hade kunnat handla om mig var drabbande.

Till min förvåning fick jag sedan också reda på att den boken hade skrivits av en nästan lika ung person som jag själv, Vibeke Olsson. Boken har följt mig genom livet och jag har även läst en del av Olssons andra böcker med stor behållning även om ingen av dem väckt samma starka känslor som den första. För det är en gedigen rad av titlar hon skrivit – bland annat serierna om det antika Rom.

Men det är främst de senare böckerna om sågverksflickan Bricken från Svartvik som fått läsare att strömma till.

På onsdagen besökte Vibeke Olsson Hudiksvall för att föreläsa under temat Maskinsång och läsarsånger .

En rejält månghövdad publik på Café August var vi som fick chansen att i bibliotekets regi höra henne ge sin bild av det svenska samhällets framväxt. Vibeke Olsson som gjort omfattande historisk research om tiden kring Sundsvallsstrejken berättade med entusiasm och emfas om folkrörelsernas stora betydelse för vår historia. Hon tryckte på det revolutionerande i folkrörelsernas demokratiska konstruktioner och hur mycket såväl frikyrka, arbetarrörelse, nykterhetsrörelse och idrottsrörelse påverkat det samhälle vi i dag betraktar som självklart och fritt.

Faktum är att det känns som det var länge sedan någon nämnde ordet folkrörelse i Sverige. Som om det nästan är ett lite pinsamt ord med tvivelaktig betydelse. Vibeke Olsson ville därför i högsta grad påminna oss om hur framgången för Sverige gått hand i hand med folkrörelsens frambrott, något alla vi som läst böckerna om Bricken är mycket medvetna om.

Vibeke Olsson trivdes gott i rollen som folkbildare och lyfte med små medel fram snitt ur sågverksepoken: hostande barnarbetare, trånga arbetarbaracker och udda människor som med industrialismens hjälp sluppit ett stigmatiserat liv i bondesamhället.

Hon ställde också frågor om vår egen tid som vi alla hukade lite inför och påminde oss om att det först är efteråt vi kan få facit över vårt eget agerande och vad som gör oss blinda i dag. Kanske provocerande och lite oväntat med en författare som törs stå upp för humanismen och det kollektiva tänkandet. Som betonade gemenskap och samarbete mer än den ensamme diktarens navelskådande. Kort sagt ett rätt ovanligt författarbesök av en riktigt ovanlig författare.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här