Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill visa upp den här sporten"

I helgen anordnar Alfta-Ösa den klassiska orienteringstävlingen Ösa-Träffen.
Med på tävlingsschemat är för första gången en sprint i orienteringsskytte som anordnas av Forsas orienteringsklubb.
– Tjusningen är att kombinera två svåra sporter, säger Forsas Andreas Davidsson.

För första gången någonsin ska Forsa anordna en tävling i orienteringsskytte. Det handlar om en sprint som kommer arrangeras i samband med Ösa-träffen i helgen.

Det är klubbens orienterare Andreas Davidsson som ligger bakom engagemanget för, den än så länge, relativt lilla sporten.

– I dagsläget har vi 25 anmälda till tävlingen, men de flesta väljer nog att anmäla sig på plats på tävlingsdagen. Det är premiär när det gäller arrangemang i orienteringsskytte för Forsa, säger han.

Andreas Davidsson själv tävlar på hög nivå. Förra året kom han tia på VM och tog medalj på tre discipliner i SM.

Han om någon vet hur stor utmaning det är att hålla på med orienteringsskytte.

– Som orienterare vet man om problematiken i att springa och samtidigt hela tiden hålla huvudet på skaft och alltid vara koncentrerad. Men har man provat orienteringsskytte tycker man att själva orienteringen är den enkla biten. Man måste vara så himla fokuserad på skyttebiten.

Vad är tjusningen med orienteringsskytte?

– Tjusningen är att kombinera två svåra idrotter. Det är mycket som ska stämma för att man ska ha en bra dag.

Förutom helgens tävling, anordnar Forsa också en träningskväll i Näsviken under onsdagen. Där är tanken att få fler ungdomar att prova på sporten. En sport som mycket väl kan vara någonting för Forsa att satsa på i framtiden.

– Absolut, många är intresserade och det är därför vi gör det här. Vi har tre killar i Forsa som ska åka iväg på rekryteringsläger. Men det är svårt att drag igång orienteringsskytte för det krävs mycket runt omkring med vapen, säkert och sådana saker.

För egen del är Andreas Davidsson annars mitt uppe i uppladdningen till årets VM som arrangeras i tyskland i mitten av juli.

– Det är ju årets höjdpunkt. Orienteringen håller jag ju igång, sedan gäller det att jag skjuter så mycket som möjligt med puls. Får jag iväg 100 skott på en träning så är det bra. Det är många träningstimmar som behövs.

Vad har du får mål i VM?

– Målet är att placera mig bättre än jag gjort tidigare. Som bäst har jag varit åtta. Får jag till en dag då allt stämmer bör det kunna räcka långt, säger Andreas Davidsson.