Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill prioritera inom givna ramar

I lördagens Ljusdals-Posten ställer sig signaturen Mor till 2 elever i Ljusdals kommun frågan hur en besparing på ledningsresurser kan leda till en bättre skola. Den egentliga frågan borde vara var nämnden bäst kan spara in 4,3 miljoner kronor.

För att kunna förstå det förslag som vi tre ledamöter i utbildningsnämndens arbetsutskott har lämnat till nämnden behövs en kort bakgrundsbeskrivning. Enligt förvaltningschefen behöver nämnden få cirka nio miljoner kronor extra för att kunna komma upp till den grundnivå inom Ljusdals skolor som drogs ner de senaste åren på grund av lågkonjunkturen. Nämnden begärde det av fullmäktige i somras men fick bara hälften.

Under hösten har en majoritet i nämnden, alla partier förutom S, därför lagt ett budgetförslag som gick drygt fyra miljoner över de ramar som fullmäktige har anvisat. Nu fick nämnden ett krav från budgetberedningen att redovisa hur budgeten ska hanteras om nämnden tvingas hålla sig inom ramarna.

Vi fann att nödvändiga satsningar inte skulle rymmas inom ram. Det handlar om resurser som i allra högsta grad skulle ha kommit eleverna till godo till exempel elevassistenter, matersättning, material/läromedel, kurator, psykolog. I det läget har vi begärt en analys av hur man skulle kunna göra en besparing av chefsorganisationen. Kanske blir det ett val mellan hin och håle, men vi anser att vi är verksamheterna skyldiga att vända på alla stenar. Vi anser att det är fullmäktiges skyldighet att anslå de medel som krävs och hoppas på att nämnden får de begärda extra pengarna. Då slipper vi göra drastiska nedskärningar från nämndens ambitioner.

Något beslut kommer inte att fattas om saken förrän analyserna är gjorda och fullmäktige har sagt sitt.

Marie Mill (SRD)

Conny Englund (V)

László Gönczi (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel