Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill inte teckna avtal med banditer "

Hade omständigheterna varit andra, hade Migrationsverket kanske inte tecknat avtal med Karlskronan AB.

Myndigheten hänvisar till en extrem situation med fler asylsökande personer än normalt.

När det var företaget Toboholms fastigheter AB som ville teckna avtal, reagerade Migrationsverket på den ekonomiska situationen och avstyrde ett hyreskontrakt.

- Man kan säga att vi vill inte teckna avtal med banditer eftersom det är skattebetalarnas pengar vi använder, säger Claes Fritsch.

• Men det är ju samma styrelse. Och ni vet ju om att Johan Stendahl är inblandad i verksamheten?

- Vi har inget avtal med Johan Stendahl, utan med Karlskronan. Och där finns det inga röda siffror eller anmärkningar. Jag kan bara gå på faktiska omständigheter. Johan Stendahl förekommer inte där och då kan inte jag göra bedömningen att det här är något mystiskt. Jag kan bara gå på de papper som finns.

Claes Fritsch berättar att det i normala fall kommer mellan 500 och 600 asylsökande personer till Sverige varje vecka, men att siffran för närvarande är den dubbla.

Migrationsverkets utmaning har varit att hitta lösningar för att dessa personer ska ha någonstans att bo under den tid deras asylärende prövas.

- I den bästa av världar ska alla avtal som vi tecknar vara vita som snö. I ett annat läge är det möjligt att vi inte hade tecknat det här avtalet. Men här har vi gjort en avvägning eftersom vi har ett oerhört behov av de här platserna, säger Claes Fritsch.

Läs två längre artiklar i lördagen den 23 oktober.