Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill hitta lösningar för alla

Svar till Björn Henriksson (25/6).

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden (kus) i Söderhamn har svarat på en motion från Socialdemokrater i kommunfullmäktige om möjligheten att ha öppet på Hällåsens simhall enbart för kvinnor. Kus svar innebär i korthet att vi vill få kommunfullmäktiges uppdrag att se om detta är praktiskt och ekonomiskt möjligt. Vi vill även att man tar kontakt med föreningarna som driver inomhusbaden i Söderala och Ljusne i frågan.

I den bästa av världar så har alla människor oavsett ålder, kön, ras, religion, kulturell bakgrund med mera full tillgång till samhällets olika inrättningar och service. Tyvärr lever vi inte i den bästa av världar. Det finns en stor mängd av anpassningar och projekt som på olika sätt försöker göra samhället mera tillgängligt för alla typer människor, men mycket återstår att göra. Även om lagar och bestämmelser är viktiga så löser det inte alla problem och vi kan inte sitta på läktaren och hoppas att problem löser sig av sig själv.

Vad till exempel gäller kön så har vi i Sverige i många år haft särskilda grupper, nätverk, satsningar och aktiviteter för enbart tjejer/kvinnor – inom skola, fritidsaktiviteter, föreningsliv, näringsliv, arbetsliv, religiösa samfund med mera. Alla dessa har startat utifrån att det finns behov.

Just i detta fall så är jag övertygad om att de allra flesta av oss inte förstår varför kvinnor inte skulle kunna bada tillsammans med män. Men nu är det ju faktiskt så att detta förhållande är ett faktum i Sverige och Söderhamn i dag. Det minsta vi kan göra som har ansvar för att samhällets funktioner ska vara så tillgängligt som möjligt för så många som möjligt är att undersöka om vi kan hitta en lösning på detta problem.

Ytterst handlar det dock om att jobba för ett samhälle där jämställdhet mellan kön, raser, åldrar med mera är en självklarhet och där speciallösningar är ett minne blott.

PS. Den konferens som du skriver om i din insändare var jag inte med på. Men jag har pratat med några som var med. Det var en framtidsverkstad där man bland annat jobbade med att ta fram positiva förslag och aktiviteter som ska underlätta mötet mellan människor som bor i Söderhamn i dag.

John Staffas (S)

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel