Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha tydligare offentliga upphandlingar

Gävleborgs LRF-ordförande Jan Thorén ställer frågan hur vi på Servera tänker med våra överprövningar. Jag vill gärna ge en rättvisande bild av Serveras överprövningar och reda ut en del missförstånd.

Genmäle LRF Gävleborg (1/9).

Grundläggande är att våra överprövningar inte har med säkra livsmedel och god djuromsorg att göra – dessa delar är självklarheter för oss. God djuromsorg är en mycket viktig parameter i hur vi värderar kvalitet. Många av våra kunder, offentliga och privata, vill ha lokalproducerade och svenska råvaror som de vet uppfyller krav på svensk djurskyddslagstiftning och det är precis vad vi vill och kan leverera.

Våra 22 överprövningar på offentliga upphandlingar handlar om att kommunerna ställt krav som inte kan kontrolleras. Av dessa upphandlingar är det nio som ställt krav på djurskyddslagstiftning, medan övriga ställt andra skall-krav som inte kan kontrolleras. Serveras uppfattning och praktiska erfarenhet är att det fortsatt råder stor osäkerhet om vad som gäller för att verifiera ett krav samt att det är oklart hur kommunerna ska gå till väga. Domen i Rättviksupphandlingen går tvärs emot tidigare motsvarande domar vilket visar på hur svår skall-kravs-frågan är.

Då skall-kraven inte kan kontrolleras kan kommunen komma att drabbas i flera led. En leverantör kan dra nytta av bristen på kontroll och inte levererar just det livsmedel som kommunen betalat för. Kommunens medborgare får i nästa steg inte de livsmedel som de efterfrågar, som exempelvis livsmedel som producerats med hänsyn till svensk djurskyddslagstiftning. För oss leverantörer riskerar bristen på kontroll att leda till osund konkurrens.

Problemet med offentliga upphandlingar gäller inte bara livsmedel och förra hösten tillsatte regeringen en upphandlingsutredning med Anders Wijkman som särskild utredare. Målet med utredningen är bättre konkurrens med tydligare och enklare riktlinjer för upphandlare.

Vår ambition är att vara med och driva utvecklingen mot en sund konkurrens och en bättre situation där kommunerna kan lita på att de får vad de upphandlat. I väntan på tydligare riktlinjer för offentlig upphandling kommer vi att fortsätta att ställa höga krav på att upphandlingar av livsmedel sker med skall-krav som kommunerna kan kontrollera.

Jag delar LRF-ordförandes uppfattning att kunden alltid har rätt och på Servera vill vi se till att våra kunder, i detta sammanhang kommunerna, får de livsmedel som de har beställt.

Nils Berntsson,

marknadsdirektör Servera

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel