Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ge unga arbetslösa en chans

Annons

Den största årskullen på många år – nittiotalisterna – lämnar gymnasiet i juni för att gå ut i vuxenlivet. De gör det i en djup lågkonjunktur som drabbar unga särskilt hårt. Var fjärde ung är utan arbete idag och vi har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU.

Vårt län är extra hårt drabbat av ungdomsarbetslöshet. Drygt 15,5 procent av ungdomarna mellan 18-24 står utanför arbetsmarknaden varav hälften är öppet arbetslösa. På riksnivå är den öppna ungdomsarbetslösheten runt fem procent.

Här i Hälsingland är Ovanåkers kommun värst drabbat där 11,6 procent av ungdomarna är öppet arbetslösa. Det är 107 unga individer som helt övergetts av den borgerliga regeringen. Även i övriga delar av landskapet är såväl ungdomsarbetslösheten som den totala arbetslösheten värre än i övriga landet.

Ett effektivt sätt att öka chansen att få ett jobb och att behålla det, är att investera i utbildning. På grund av arbetslösheten är antalet sökande till högskolor rekordstort i vår. Det blir en hård tävlan om platserna, då den borgerliga regeringen har tagit bort tretusen högskoleplatser.

Dessutom finns det många ungdomar som saknar utbildning. En del har hoppat av gymnasiet, andra har en utbildning som inte efterfrågas. Regeringen har försämrat deras möjlighet att få ett arbete genom att kraftigt försämra vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningen. Att ingen efterfrågade långtidsarbetslösa ungdomar med bristfällig utbildning ens i en högkonjunktur hjälpte inte. Alla skulle ju ut och jobba.

Nu när arbetslösheten ökar i rekordfart borde regeringen därför göra en kraftfull satsning på utbildning. Det behövs fler platser inom komvux, kvalificerad yrkesutbildning (KY) och högskola.

Regeringens skötebarn i utbildningspolitiken är yrkesvux. Men Skolverket har tvingats avslå mer än 5 000 ansökta platser till yrkesvux i brist på pengar. Exempelvis fick Hälsingevux bara 112 av sökta 151 platser. I tilläggsbudgeten anslår regeringen endast 400 nya platser, vilket är 1,2 platser per kommun. KY-myndigheten tvingades nyligen avslå 2 000 ansökta platser då pengarna inte räcker till. Regeringens hela satsning på högskolor är 7,5 helårsplatser på Karolinska Institutet!

De som är unga idag ska bära upp samhället imorgon. Unga människor står för en stor och positiv kraft i vårt samhälle, de är kreativa och ser nya lösningar. Att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation är en framtidsinvestering

Kunskap och bildning är en väg till personlig frigörelse och utveckling och ett allt viktigare verktyg för att skapa välstånd och internationella konkurrenskraft.

Därför är vi djupt kritiska till att våra ungdomar förvägras en framtidschans. Våra unga måste få möjlighet att utvecklas för att de ska kunna ge sitt bidrag till samhällsutvecklingen. Satsa på utbildning!

Samtliga riksdagsledamöter från Gävleborg

Mer läsning

Annons