Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi värnar om integriteten

Nu börjar arbetet i EU-parlamentet på allvar. Genast kommer gammelpartiernas påstående om att Piratpartiet inte har här att göra på skam. För det blir en flygande start för oss.
Först har vi den fortsatta behandlingen av EU:s telekompaket. Här gäller det dels att försvara linjen att fildelare inte skall kunna stängas av från internet med mindre än en föregående domstolsprövning. Tre gånger i rad har parlamentet slagit fast denna princip. Men fortfarande vägrar ministerrådet att acceptera den.

En annan aktuell fråga gäller EU:s samarbete om ”frihet, rättvisa och säkerhet” – det vill säga Stockholmsprogrammet. Här finns det anledning att vara både uppmärksam och misstänksam. Speciellt som det svenska ordförandeskapet inte vill kännas vid den långtgående övervakning som man resonerar kring i Stockholmspaketets källor, i den så kallade framtidsgruppen. Detta är märkligt, eftersom vår justitieminister deltog i just framtidsgruppens arbete.

Sedan har vi de EU-frågor som rör upphovsrätten, där vi anser att systemet löper amok på ett sätt som skapar problem för så väl samhället i allmänhet som för de artister och författare som är i nöjesbranschens klor. Vår linje är att inskränka upphovsrätten till fem år, vilket är mer än den kommersiella livslängden för nästan all musik och alla böcker i dag.

På patentområdet är det viktigt att hålla emot när starka krafter vill införa patent på idéer, mjukvara och affärskoncept. Vi kommer också att slå ner på det allt vanligare missbruket av patentinstrumentet och försöka rulla tillbaka stora delar av systemet. Här inser vi dock att det finns en stor pedagogisk uppgift i att förklara hur patentsystemet har brister som faktiskt står i strid med både äganderätt och fri konkurrens på en fri marknad.

Detta var några få exempel på vad vi har framför oss. Och det är ändå bara början.

EU-parlamentariker för Piratpartiet