Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi väntar på svar om behandling

Gävleborgs kommuner och landsting är sedan många år medlemmar i ECAD (European Cities Against Drugs), medlemskapet är ett ställningstagande i narkotikapolitiska frågor som är förankrad i våra folkvalda församlingar.

Under senare år har drogliberala krafter tyvärr allt mer lyckats flytta fram sina positioner genom att gömma sig bakom påstått humanistiska ställningstaganden som sprutbyte och så kallad underhållsbehandling av opiatmissbrukare.

Underhållsbehandling innebär att narkomaner förses med narkotikaklassade medel i förhoppning att de ska avstå från andra droger och kriminalitet. Båda nämnda exemplen är omstridda och saknar ett tydligt stöd i forskningen avseende att det skulle bidra till rehabilitering av narkomaner eller vad gäller frågan om smittspridningen.

Tvärtom framstår det som att införandet av så kallad underhållsbehandling kantas av läckage till den svarta marknaden och att kontrollen av missbrukarnas fortsatta missbruk av illegala medel och kriminalitet inte leder till konsekvenser i form av avstängning från underhållsbehandlingen. Fokus i den narkotikapolitiska debatten har förskjutits från att arbeta från drogfrihet till att minimera skadorna av ett missbruk.

Vid ett möte våren 2008 mellan representanter i ECAD-Gävleborg och den ansvarige läkaren i Gävleborgs landsting, Lars-Åke Björklund, var enigheten om oenigheten i frågan om underhållsbehandling tydlig. Björklund försäkrade dock att gällande regelverk skulle följas bland annat i samverkan mellan psykiatri och polismyndigheten (gällande ev. fortsatt missbruk av illegala droger). Vidare utlovades att en oberoende och grundlig uppföljning skulle göras inom ett år.

Någon uppföljning har vi inte sett skymten av. När kommer den?

Vi vill också upprepa frågorna som ställdes till ansvarig läkare Björklund i Hälsingetidningarna. Björklund har inte svarat frågeställaren utan har i stället riktat sitt intresse mot vem som skrivit insändaren. Att som ansvarig offentlig tjänsteman inte svara på frågeställningar från medborgare finner vi mycket märkligt.

Frågeställningarna är högst relevanta när det gäller hur programmet tillämpas i verkligheten och det borde vara en självklarhet att ansvarig tjänsteman besvarar dem.

Vi upprepar därför frågorna och väntar på den utlovade oberoende utvärdering av den läkemedelsassisterade behandlingen i vårt landsting.

1. Är det meningen att Subutexen/Metadonet skall trappas ned?

2. Får projektdeltagaren höjd dos om han/hon inte mår bra på sin nuvarande?

3. Får deltagaren dricka alkohol?

4. De deltagare som har körkort, får de köra bil med Subutex/Metadon i kroppen?

5. Är "behandlingen" tidsbestämd?

6. Vilka krav ställs för att få delta i programmet?

Marcus Häggström Ungdomskoordinator/Drogsamordnare Söderhamn

Christer Skoglund Samordnare Brotts- och drog förebyggande frågor Ovanåker

Mattias Benke (S) vice ordf. Barn- och utbildningsnämnd Söderhamn

Elin Lundgren (S) V.ord. Socialnämnden Gävle