Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tycker alla barn ska få spela"

Då Lars Elverovski fick en förfrågan om asylsökande barn och musikskola, tyckte han det var en bra idé. Men, ingen kunde betala. Nu har Nordanstigs Kulturverkstad själva löst problemet.

Allt började med att en av handledarna i förberedelseklassen för asylsökande barn, Hans Wahlman, kontaktade Nordanstigs Kulturverkstads samordnare, Lars Elverovski, med en förfrågan om musiklektioner.

– Då var det ett 10-tal som var intresserade. De började spela gitarr och piano, berättar Lars Elverovski, som dock stötte på problem när det gällde avgifterna. Han talade med flera parter, allt från kommunens tjänstemän och politiker, till företrädare för Utslussen, som driver asylboendet. Ingen ansåg sig vara betalningsansvarig.

– För vår del spelar det ingen roll om barnen kommer från Syrien eller Hassela, musik är ett universellt språk – vi tycker alla barn ska få spela! säger Lars Elverovski och den undervisande musikläraren, Anders Klang.

I onsdags kväll presenterade de sin egen lösning på problemet: en musikkväll i Hasselagården. Själva konserten var gratis, men intäkterna från fikat – med kaffebröd bakat av Röda Korset – gick till musiklektionerna för de asylsökande barnen.

– Vi fick faktiskt in tillräckligt för att täcka musiklektionerna den här terminen, berättade en glad Lars Elverovski efter konserten.

På scen framförde fyra elever, bland annat framfördes Gubben Noa och Blinka lilla stjärna, alltmedan anhöriga spelade in på mobilerna. Dessutom sjöng barnkören Hasselnötterna under ledning av Hanna-Karin Berglund, till Anders Klangs gitarrkomp. Carole Kings gamla 70-talshit You've got a Friend drog ner applåder och efter fikat gjorde 4/6 av Tre Ögon i Bäcken ett uppskattat framträdande.

Mest rörande var tioåriga Sham Sayeds sånginsats i Joakim Bergs/Kents Sverige. Orden "Välkommen, välkommen hit, Vem du än är – var du än är" fick en mycket specifik innebörd.

Nästa framträdande av Nordanstigs Kulturverkstad blir på SAM, skolans och företagens näringslivsmässa, den 17 maj.