Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi tror att det handlar om vanor”

Det finns väl ingen religiös tradition som avråder från ugnsrostade rotfrukter? skriver debattörerna från Vegonormnätverket.

I dagens samhälle finns det många kosthållningar att ta hänsyn till för den som lagar mat till andra. Det här kan bli en utmaning, inte minst i skolor eller på andra platser där människor med olika bakgrund, religion, vanor, allergier och etiska ställningstaganden möts. Och vad gör vi när vi möts? Just det, vi äter.

Tänk dig att du får i uppdrag att bjuda dina grannar på mat. Ni har inte annat än träffats i förbifarten och kanske pratat väder eller suckat tillsammans över att tidningen minsann är sen igen. Vad ska du bjuda på för att alla ska kunna äta?

Vi tror att det bästa svaret på frågan är: mat från växtriket. Det finns väl ingen religiös tradition som avråder från ugnsrostade rotfrukter? Och en krispig sallad eller en mustig böngryta är definitivt inte farlig för hjärtat. Mat från växtriket gör också att de som tagit ställning mot uppfödning och dödande av djur kan känna sig inkluderade.

Om vi dessutom väljer bort nötter och gör det lätt att undvika gluten, får vi en varierad kost som passar de allra flesta. Då behöver vi inte laga fler rätter, utan kan göra några få och tillfredsställa alla. Och inte nog med det, vi gör både vår hälsa och planeten en stor tjänst!

Om vi i skolor, på sjukhus och andra mötesplatser kunde servera en varierad vegankost skulle vi göra matlagningen så enkel det bara går, vi skulle släppa ut mindre växthusgaser och orsaka mindre miljöproblem, vi skulle må bättre och vi skulle spara pengar.

Egentligen finns det bara en utmaning i detta. Vi tror att det handlar om vanor. Är vi beredda att förändra vår kosthållning för att bidra till en bättre och sundare planet? Allt tyder på det. Andelen vegetarianer och veganer ökar rekordsnabbt och en majoritet av svenskarna säger att de vill dra ner på köttet. Det finns alltså starkt stöd för den kommun, skola eller organisation som vill byta köttnormen mot en vegonorm.

Anders Ericsson, Joakim Ivarsson, Kerstin Amelin, Jonas Norberg, Jill Selander, Per-Anders Jande och Emma Söderström

Vegonormnätverket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel