Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tog inte ordet "kris" i vår mun"

2005 slog Emersons fabrik i Söderhamn igen portarna. På fem år hade 1 200 jobb försvunnit, produktionen flyttades till Slovakien och Kina.

– Det var bara att bryta ihop och komma igen, säger Kent Lundquist, näringslivsstrateg på Söderhamns kommun.

Han förklarar att allt har med inställning att göra.

– Det handlar om hur man väljer att se på saker, vi tog inte ordet "kris" i vår mun. Visst var det tufft och arbetslösheten sköt i höjden, men vi valde att se det som början på något nytt. Det är alltid något annat som väntar runt hörnet, så det gäller bara att ta sig dit, säger Kent Lundquist.

I dag har Söderhamn knappt tio procents arbetslöshet, men även här menar Kent Lundquist att det handlar om perspektiv.

– Vi har ändå lägre arbetslöshet än Gävle som får så mycket gratis av sin storlek. Att människor väljer att bo kvar beror också på kommunens attraktivitet, de vill bo här. Det gäller bara att vi tar tillvara på det och skapar något nytt, säger han.

Det Söderhamn sedan dess har satsat på är småföretagande. Sedan 2002 har de privata företagen i kommunen ökat med mer än en fjärdedel, och antalet företag per invånare ligger inte långt efter riksgenomsnittet. Det visar Statistiska centralbyråns statistik.

För att stimulera till nya företag erbjuder kommunen kostnadsfria nyföretagarutbildningar fyra gånger om året.

– Andra kommuner tycker att kursdeltagarna ska ha färdiga affärsidéer, men vi låter alla som är intresserade vara med. Idéerna kommer under tiden, så tänker vi, säger Kent Lundquist.

Skolorna i Söderhamn har också mobiliserats för att få ungdomarna att bli företagsamma.

– Det är medborgarna och företagen som skapar nya jobb, inte kommunen. Vi behöver skapa en starkare entreprenörsanda i Söderhamn. Lärarna har utbildats för att kunna förmedla det tänket till eleverna, säger Kent Lundquist.

Kommunen har också vinnlagt sig om att få ett nära samarbete med företagen. Bland annat ordnas det företagarluncher där nätverkbyggs och idéer föds.

– Det gäller att människor träffas och lär känna varandra, det är så som saker kan börja hända, säger Kent Lundquist.

Utöver småföretagandet är det den pendlande arbetskraften som är framtiden för Söderhamn.

– Arbetsmarknaden har helt klart förändrats sedan de stora arbetsgivarna försvann. I dag pendlar allt fler, både till och från Söderhamn. Det syns tydligt vid Resecentrum där parkeringen ständigt får byggas ut. Vi ligger rätt, nära Stockholm, med goda kommunikationer. Forskningen har visat att det är en viktig förutsättning för att kunna kan växa, säger Kent Lundquist.