Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi testar att sälja guld

I takt med att guldpriset stiger har det blivit allt mer populärt att sälja sitt guld. Men går det verkligen att lita på att gulduppköparna och betalar de rimligt?

Den som googlar på "köpa guld" får en uppsjö av träffar på företag som handlar med guld. Ett av dem är Guld till pengar som i veckan har besökt både Hudiksvall och Söderhamn. I sina annonser och på hemsidan påstår företaget att de köper alla slags guldföremål till "ett riktigt bra pris".

För att ta reda på vad "ett riktigt bra pris" innebär lånade jag guldsmycken, silversmycken och helt oäkta smycken av en lokal guldsmed (se faktaruta) och gick till Kulturens hus i Söderhamn för att få det värderat.

De båda värderarna går noggrant igenom smycke för smycke. När de är klara har de sorterat ut allt 18 karats guld från det som är förgyllt silver och det som är helt oäkta.

– Du skulle få, för allt det här, 4700 kronor.

Jag tackar och går. Efteråt ringer jag till Åke Eriksson, som driver företaget Söderhamns antik och metall, och som handlar med guld och smycken. Jag presenterar mig inte som journalist, utan frågar bara vad han skulle betala för mitt guld.

– 200 kronor per gram, säger han.

Det verkar vara ett pris som gäller de flesta. Efter en sökning på nätet kan jag konstatera att de flesta gulduppköpare erbjuder mellan 200 och 230 kronor per gram för guld på 18 karat. Även företaget Guld till pengar som värderade guldet påstår på sin hemsida att de betalar 203 kronor och 30 öre för ett gram på 18 karat.

För de 27,98 gram som jag lånat skulle jag av Åke Eriksson få 5596, ungefär lika mycket som Guld till pengar påstår på sin hemsida: 5688 kronor. Men när guldet värderades erbjuds bara 4700 kronor, det blir 168 kronor per gram.

– Det stämmer, priserna du hittar på vår hemsida gäller guldpaket som skickas till oss med posten. Dessa föremål har vi en högeffektiv behandlingsprocess för och därför kan vi betala ett högre pris för det guldet. Då vi turnerar har vi betydligt högre omkostnader för verksamheten, skriver Guld till pengars högste chef Jan Nyberg i ett mejl.

Monica Jonsson, konsumentvägledare på Konsument Hälsingland, råder säljare att läsa på.

– Väg guldet själv, så du vet ungefär. Jämför priser på internet. Och kanske ta hjälp av en guldsmed för att få reda på vilken karat.

Dessutom ska seriösa uppköpare alltid erbjuda ett kvitto.

Alla som sysslar med uppköp av guld måste ha tillstånd från polisen i det länet för att få bedriva sin verksamhet. Mikael Söderström är chef för tillståndsenheten i Gävleborgs län.

– Handlaren ska ha ett tillstånd att visa upp. Och självklart ska säljaren få se det, säger han.