Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar ansvar för jobb och välfärd

Regeringens budgetproposition för 2010 innehåller en rad åtgärder för fler jobb och företagande. Genom ökade resurser till kommuner och landsting tryggas också förutsättningarna för kvaliteten i skola, vård och omsorg.

Sverige har som ett litet exportberoende land drabbats hårt av den internationella ekonomiska krisen. Arbetsmarknaden är utsatt med varsel och en stigande arbetslöshet. Även här i Hudiksvall och Nordanstig har vi tydligt kunnat se effekterna av den lågkonjunktur som följt i krisens spår. Det här ställer stora krav på en ansvarsfull politik som sätter jobben först.

Genom budgetpropositionen lägger alliansregeringen nu grunden för de långsiktiga insatser som krävs för en återhämtning. Krisbudgeten innehåller två huvuddelar som påverkar invånarna i Hudiksvall och Nordanstig direkt. Delarna är en jobbpolitik för mer pengar i plånboken och fler i arbete och satsningar för att värna välfärdens kärna.

För att fler ska kunna få jobb och för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå är det viktigt att det blir mer lönsamt att arbeta även i fortsättningen. Därför går alliansen nu vidare med ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Genom det har alliansen gjort det mer lönsamt att arbeta för alla och allra mest för dem med lägst inkomster. För exempelvis en undersköterska i Hudiksvall med en lön på 18 000 kronor innebär det 2 340 kronor extra per år. Räknar man med samtliga steg i jobbskatteavdraget får samma person 15 573 kronor extra i plånboken per år, vilket är mer än en månadslön efter skatt.

För att ytterligare underlätta att fler jobb kan växa fram så innehåller budgeten också en rejäl satsning på företagen. Alliansen vill öka tryggheten för företagare och göra det mindre riskfyllt att starta nya företag. Det handlar till exempel om nedsatta egenavgifter för enskilda företagare för att öka de små företagens förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Samtidigt är det viktig att välfärdens kärna inte blir drabbad av de svårare tiderna. Regeringen har därför tillfört ytterligare resurser till kommuner och landsting för att undvika uppsägningar. Bara för Hudiksvall och Nordanstigs kommuner innebär det här 28 respektive 7,3 miljoner kronor extra. Det ger oss goda förutsättningar för att behålla kvaliteten i skolan och omsorgen.

Mot det här står den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin, Lars Ohly och miljöpartisterna i spetsen. De vill istället försämra drivkrafterna för att arbeta genom höjda skatter för vanligt folk. Hittills har de inte kunnat förklara hur jobben ska bli fler genom att det blir mindre lönsamt att arbeta. Istället skulle både trösklarna höjas in på arbetsmarknaden och arbetslösheten riskera att bita sig fast. Dessutom skulle människors konsumtionsutrymme minska, vilket i sin tur skulle betyda färre jobb och lägre tillväxt. Det är en ansvarslös och orättvis politik.

Det finns inte några mirakelkurer för att ta Sverige ur krisen. Men genom alliansens krisbudget har förutsättningarna blivit avsevärt bättre för att möta krisens utmaningar och skapa fler jobb. Vi ska fortsätta att ta ansvar för Sverige.

Per Schlingmann (M)

Partisekreterare för Moderaterna

Margareta B Kjellin (M)

Riksdagsledamot och förbundsordförande för Moderaterna i Gävleborg