Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi skadar förutsättningarna för oss att leva"

Ralf Palmpers i Mobodarne strävar efter att bli självförsörjande på energi.

– Men den viktigaste av frågor är hur vi hushåller med energin, a och o är att vi dra ner på vår användning av den, säger han.

Ralf Palmpers driver Växhusets Ekocentrum, ett ekologiskt utvecklingsprojekt och han bygger upp en ekoby som till våren omfattar fyra hushåll.

Genom överskottsvärmen från växthuset, värmd luft från kanaler i jorden, solfångare på taken som värmer ackumulatortankar och vedugnar som bränner centrets egen skog, får husen sin värme. På sikt hoppas han också att byn ska kunna producera sin egen el.

– Nu strävar vi efter att använda så lite ström som möjligt, vi använder den bara till vattenpumpar, någon fläkt och matlagning. Men vår ambition är att vi ska bli självförsörjande på solenergi, säger han.

Ralf Palmpers tror att fler kommer att gå samma väg och försöka självhushålla med ström och värme.

– Fler kommer att producera el när solcellerna blir billigare, vilket de är på väg att bli. När fler människor blir involverade i elproduktionen får vi också ett mindre sårbart energisystem. Den här utvecklingen har redan börjat här så smått, men den har gått mycket längre i exempelvis Tyskland. Det handlar också om att vi får möjligheterna att sälja överskottet av den energi vi producerar, säger han.

Även om han är hoppfull om möjligheterna för självförsörjning i framtiden är Ralf Palmpers bekymrad över att vi använder allt mer energi.

– Men vi kan inte fortsätta att använda så mycket energi, för användningen av den driver på konsumtionen. Fortsätter vi att använda mer energi skapar vi så mycket miljöförstörelse att vi skadar förutsättningarna för oss att leva på den här jorden. De spelar ingen roll vilket energislag vi använder, även solenergin och vindkraften blir skadlig om den används till att öka konsumtionen, säger han.