Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska kunna ställa krav på företagare

/

Det ser dystert ut när företag väljer att lägga ner verksamheten i Sverige och flytta utomlands. Saab lämnar ett hål efter sig i Trollhättan och Ericsson släcker ner i Gävle.

Annons

Människor som jobbat länge på de olika företagen har fått en mörk julklapp. Hur ska de försörja sig nu, när konkurrensen om jobben är extrem, och många tyvärr har bristfällig utbildning? Att företag agerar så här är inget att förvånas över, vinsten är det som räknas och i Sverige kräver vi både god arbetsmiljö och en lön som går att leva på, i andra produktionsländer kan sådant tyvärr se annorlunda ut.

När de här nedläggningarna sker är borgerliga politiker snabba med att gå ut och undra vad som nu måste göras för att främja möjligheten för andra företag att starta eller utveckla och expandera. Som kritik till att för lite görs.

Det är inte förvånande, men ändå anmärkningsvärt.

Det första som slår mig i omställningen är hur vi tillsammans ska hjälpas åt för att människor ska hålla hoppet uppe och våga välja en ny bana. Borgarna börjar genast prata om företagens väl och ve.

Om det vore så att det i första hand alltid handlade om att det är viktigt med företagen för att människor ska få jobb vore det en sak, men så låter det inte. Väldigt ofta framförs det som ett egenvärde att företagare ska ha gräddfil överallt.

Jag tycker absolut det är viktigt med ett bra företagsklimat. Jag klipper mig hos företag, köper julklappar och ringer med.

Trots det tycker jag att människan ska stå i fokus. Hur ser vi till att människor får tillräcklig kompetens för att bli anställningsbara i företag. Eller kanske starta egna?

När borgarna snackar om företagare som några som bär gloria blir det galet. Vi vet att det finns branscher där kassaapparaten inte fungerar som den ska. Mellan 2005 och 2008 granskades 1320 företags kassaregister. Detta har lett till korrigeringar som gett ungefär en miljard mer i skatter. Nu kan det ju vara så att man som borgare inte vill att företag eller privatpersoner ska skatta särskilt mycket alls, eftersom många anser att var och en ska ta hand om sig själv, istället för att vi ska hjälpas åt.

Men är det ändå inte anmärkningsvärt, att de företag vi ska tacka och bocka för av tacksamhet bedriver ekonomisk brottslighet i så pass hög grad att man måste lagstifta om nytt kassaregister? Detta börjar gälla från årsskiftet och jag ser fram emot att öka statskassan i tider då den är alltför mager.

På bara några år har det skett en positiv förändring i gymnasieskolan och nu är det möjligt för många elever att prova på att driva företag. Kreativiteten är stor och tron på att skapa sitt arbetsliv just som man vill ha det når fler. Och modet att våga och tro på sig själv och sin förmåga. Förmågan att hålla koll på papper, plus och minus kanske till och med.

Sverige kommer att ställa om från industriland till att få en större servicesektor. Det kräver innovativa, drivna människor.

Men vi ska kunna ställa krav på företagare. Att de ska följa de lagar som finns. Och gärna ta ett stort socialt ansvar. Så upparbetas ett förtroende.

 

Mer läsning

Annons