Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi sätter jobben i Gävleborg först

Arbetslösheten stiger mer i Sverige än i EU. I Gävleborg är mer än 15 000 arbetslösa. Det är mer än 6 000 fler än förra året. Tillväxten sjunker snabbare i Sverige än i EU.

De offentliga finanserna har vänts från 70 miljarder kronor i överskott till 100 miljarder kronor i underskott sedan regeringsskiftet. Sverige halkar efter.

Arbetslösheten och de offentliga finanserna är regeringen Reinfeldts stora misslyckande och framtidens stora utmaning. De sociala klyftorna klyver Sverige och gör framgång till något svårt och till för några få – istället för något spännande och en utmaning för alla.

Vi lägger därför förslag för att ta Sverige ur jobbkrisen, men också för att rusta Sverige långsiktigt starkare. Det tjugoförsta århundradets utmaningar måste mötas med investeringar i framtidens jobb. Därför vill vi möta den hotande arbetslösheten med investeringar i framtidens jobb och utbildningsplatser. Klarar vi jobbkrisen klarar vi den offentliga ekonomin.

Arbetslösheten för ungdomar i Gävleborg har ökat till över 4 400 från förra årets 2 100. Det är mer än en fördubbling. Vi måste därför investera i de arbetslösa ungdomarna. En Jobbstart för unga innebär insatser från dag ett. Det behövs för att rusta de unga inför framtidens arbetsmarknad. Regeringens passiva förvar av unga måste upphöra. Vi vill även komplettera med ett ungdomslyft med 10 000 platser på komvux och folkhögskolor och även investera i kvaliteten i högskolan och KY.

Totalt sett vill vi investera i 100 000 nya jobb och utbildningsplatser varav 50 000 är utbildningsplatser. Det är mer än 1 400 fler platser i utbildning i Gävleborg än regeringens förslag. Något som är riktat till alla och inte bara ungdomarna.

Jobbkrisen övergår nu även i en kris i välfärdens kvalitet. Därför vill vi ge långsiktiga besked om resurser till kommuner och landsting, genom höjda statsbidrag och sysselsättningsstöd.

Regeringen ger bara tillfälliga besked. Något som inte hindrar kvalitetskrisen i välfärden.

Är inte dessa investeringar bättre än att sänka skatten för lånade pengar? Det tycker vi i alla fall.

Vi sätter jobben i Gävleborg först.

 

Per Svedberg (S)

Riksdagsledamot från Näsviken

Åsa Lindestam (S)

Riksdagsledamot från Söderhamn

Roland Bäckman (S)

Riksdagsledamot från Ljusdal

Raimo Pärssinen (S)

Riksdagsledamot från Hofors

Sinikka Bohlin (S)

Riksdagsledamot från Gävle