Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi på arbetsförmedlingen står inför den största förändringen någonsin – men vi har ett viktigt jobb att utföra

Artikel 3 av 5
Jättevarslet på Arbetsförmedlingen
Visa alla artiklar

Man måste skilja på kostnaden för arbetsmarknadspolitiken, som politikerna styr över, och på vad myndigheten Arbetsförmedlingen kostar, skriver Mohammed Chabchoub, chef på Arbetsförmedlingen i södra Hälsingland.

Annons

Arbetsförmedlingen (AF) är nog den myndighet som fått utstå mest kritik under åren” skriver Lilian Sjölund och tillstår att hon ”tillhör sannerligen en av kritikerna”. Viss kritik har varit befogad, annan inte helt rättvisande eller rent av obefogad. Vi är en statlig myndighet och statliga myndigheter ska granskas. Det är ju skattebetalarnas pengar vi hanterar.

Läs hela Lilian Sjölunds ledare: Hoppas det finns en plan bakom nedskärningen - annars finns risk för kaos

Arbetsförmedlingens pengar och hur de fördelas är emellertid lättare att blanda ihop än äpplen och päron.

Arbetsförmedlingen är en stor myndighet som nu ska bli mindre, eller till och med bli en helt annan myndighet efter januariavtalet. I dag är vi cirka 13 500 anställda, omkring 430 konsulter och har 242 arbetsförmedlingskontor. Hur många vi kommer att vara när omstöpningen är genomförd är dock för tidigt att säga. Vi kan däremot vara tämligen säkra på att kostnaderna för arbetsmarknadspolitiken inte kommer att minska i någon större omfattning genom förra veckans varsel eller till följd av januariavtalet. Man måste nämligen skilja på kostnaden för arbetsmarknadspolitiken, som politikerna styr över, och på vad myndigheten Arbetsförmedlingen kostar.

Så här fördelades Arbetsförmedlingens pengar preliminärt förra året: Av myndighetens totala budget 2018 på 71,3 miljarder kronor gick den största delen, 51,6 miljarder till arbetslöshetsersättning, ersättning till nyanlända och subventioner till arbetsgivare. Det är kostnader som kommer att finnas kvar oavsett om det är en offentlig eller privat arbetsförmedling. Dagens Arbetsförmedlingen kostar 8,2 miljarder att driva, det vill säga kostnader för löner och lokaler. Redan i dag utförs en stor del av matchningen av privata aktörer som Arbetsförmedlingen köpte tjänster från för 4,8 miljarder.

Arbetsförmedlingen står inför den största förändringen någonsin. Bland de tusentals människor som är beroende av våra tjänster sprids nu en oro. Även bland många av oss anställda finns en oro, men vi har ett viktigt jobb att utföra och det tänker vi fortsätta att göra.

Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i södra Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons