Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi nådde till tusen!

HAIKU: Gunilla Kindstrand sammanfattar våren med haiku och vi avslöjar vem som vann kikaren. 1 000 haikudikter skickades in av läsarna.

– Det är som att tänka med sina sinnen.

Så har en haikuskrivare beskrivit känslan av att vara inne i dikten:

Hon är lärare och i hennes klassrum har sjätteklassarna fått knacka i bänklocket för att känna rytmen i språket. Samtidigt har de lyssnat efter våren.

Rådjuren njuta/Fåglar kvittra i solsken/Paddorna gurgla skrev sedan eleven Axel.

Hela tusen läsardikter har nått oss den här intensiva vårmånaden. De flesta via mail, men många, många också i brevform. Vartefter de anlänt har de publicerats i vårt digitala haikuflöde och/eller i våra papperstidningar. Det har varit en sällsam upplevelse att befinna sig mitt i strömmen. Vi på kulturredaktionen hade aldrig vågat räkna med att så många skulle bidra och att årstiden har så många skilda uttryck.

För signaturen "Tvåtaktsmicke" är våren ljudet av en MC:

Vinterns rullgrus är sopat/ Nyfiket tittar motorcyklar fram/Befriade och vårrusiga

93 åriga Elsa Mabergs i Malung har mycket erfarenhet att aktivera:

Vår är upp och ner/sol regn och mörka skyar/som livet självt.

"Hjördis" träffas helt kroppsligt av våren. Efter ett kort telefonsamtal med kärleken långt borta i ett annat land kommer haikun: 

Älskad finns på avstånd/längtan spränger/kroppen minns

Tusen dikter blir tillsamman en social skulptur av stark närvaro.

Eftersom vi fick in hisnande många bidrag utökar vi också tacket till läsarna. Förutom den utlovade kikaren skickar vi ut en rad uppmuntringspresenter. Här är de slumpvis utvalda vinnarna. Gåvorna kommer med posten. Stort tack alla ni haikuskrivare som skapat årets vackraste vårflod!