Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste ta ansvar

Vi kan inte hålla vallöftet vi gav om skolorna 2006.

Matts Frykman påstår i en insändare (9/6) att vi kommunpolitiker tänker bygga ett nytt badhus nu samtidigt som vi på grund av vikande elevunderlag tvingas till nerläggningar av skolor. Det här är i och för sig två helt skilda saker, att elevunderlaget kraftigt minskar har varit känt en längre tid och anpassningen har visat sig vara ofrånkomlig. Vi tänker inte köra i gång bygget av badhuset nu. Vi lägger i budgetdirektiven för 2010 en investeringsbudget som är reducerad med cirka 130 miljoner för perioden 2010-12 mot tidigare.

Vi socialdemokrater tog vårt valprogram 2006 i en helt annan ekonomisk situation.

• Inte visste vi då att den borgerliga regeringen med lånade pengar skulle sänka skatterna med 10-tals miljarder, något som medfört att vi i kommunerna i Sverige inte fått tillräcklig uppräkning av statsbidragen för att klara av våra uppgifter.

• Inte visste vi att vi så snabbt skulle kastas in i en av de värsta kriser som någon upplevt.

• Inte visste vi att hundratals anställda skulle varslas om uppsägning i kommunen.

Självklart är det så att om förutsättningarna i grunden ändras så måste varje ansvarskännande parti och politiker se över både löften och politik. Vi har diskuterat vallöftet om skolan i vårt parti och fattat ett beslut vid ett arbetarekommunmöte att vi inte kan hålla det vallöfte vi gav om skolorna 2006.

Man kan ju också göra som en del andra partier stoppa huvudet i sanden och fortsätta att lova saker utan ekonomisk täckning. Det kan tyvärr inte vi socialdemokrater göra eftersom vi har ett ansvar för kommunens ekonomi och verksamhet.

Sven-Åke Thoresen

kommunstyrelsens ordförande

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel