Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste se till att vi är en bra kommun"

Söderhamns kommun skulle tappa 14 procent av sin befolkning utan invandrare. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) menar att det skulle påverka välfärden oerhört mycket.

Annons

I Gävleborg är det just Söderhamn som skulle få det allra största tappet. Om man räknar bort den förväntade invandringen i Söderhamn skulle kommunen tappa rejält fram till 2024, hela 14 procent.

Läs också: Pärssinen diskuterade integration med Redo

– Om man fortsätter den tankelinjen bakåt och tänker på alla som kommit hit tidigare, så har vi ju en betydande andel från Finland hos oss i Söderhamn. Fortsätter vi att räkna så där så finns det ingenting som kan kallas genuina svenskar här. Tittar vi på hur det ser ut idag så skulle det få otroliga konsekvenser för välfärden, säger Sven-Erik Lindestam.

Välfärdskollaps är ett för starkt ord tycker han. Men det är utan tvekan så att det skulle bli svårt i Söderhamn utan invandrarna. En viktig ekvation som måste lösas är att det både finns en hög arbetslöshet och ett stort rekryteringsbehov.

– Vi är otroligt beroende av att bli fler människor, dels skattemässigt men också som arbetskraft. Bara offentlig sektor kommer att behöva rekrytera 550 000 människor i landet, och det är bara inom kommunsektorn. För vår del betyder det några hundra personer.

Läs också: Centerpartiet föreslår lösningar för bättre integration

Att få personer som kommer hit att vilja stanna kvar och skapa sig ett liv här är ytterligare en utmaning.

– Vi måste se till att vi är en bra kommun, när det gäller föreningar, företag och sociala biten. Historiskt sett har det sett ut att när man fått permanent uppehållstillstånd så har allt för många lämnat allt för snabbt.

Men han menar att kommunen fortfarande är för dålig på att ta tillvara på all den kompetens som kommer. Även om ansträngningen är stor i dagsläget, med den rådande flyktingkatastrofen, så kommer det att gynna kommunen på sikt. Sven-Erik Lindestam ser flera viktiga faktorer.

Läs också: Tre veckors validering hos guldsmeden

– Der är otroligt nödvändigt att bli bättre på att snabbt utbilda i svenska. Språket är en nyckelfaktor och det är bra att regeringen säger att man ska börja redan på asylboenden. Men man måste också se vad de som kommer hit har för kunskaper och man måste bli bättre på validering.

Ledare: Utan invandring dör Hälsingland