Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste förbättra djurens situation

För en tid sedan hörde och läste vi om den fruktansvärda misshandeln av kaniner i angoraskandalen och dessförinnan kunde vi läsa och höra om den lika vidriga dunindustrin.

Två av många ofattbara grymheter mot djur, vilket får oss att undra vad som håller på att hända med mänskligheten.

Så, häromdagen, sändes på vetenskapsradion ett program där man berättade att nu satsas allt mer på alternativa forskningsmetoder för att slippa plågsamma, grymma djurförsök. Man har upptäckt att djurförsöken både är dyrare och mer otillförlitliga än forskning på cellnivå.

Ett litet hopp kan skönjas vid horisonten vilket känns oerhört befriande som motvikt till de fruktansvärda bilder vi sett på dessa totalt försvarslösa försöksdjur. Hörde häromdagen programmet Tendens i P1. Karl-Axel Nordström, köttbonde, berättade om sin verksamhet. Tidigare erfarenheter om djurens situation vad gällde uppfödning och slakt gjorde att han för en tid inte såg någon annan utväg än att bli vegetarian.

Stress, oacceptabla miljöer där djuren inte fick möjlighet leva naturligt, kadaveravfall som maldes ner och blev djurfoder. I nästa led blir det vi människor som stoppar i oss de nermalda kadavren. När därefter tiden kom för slakt såg han ofta en skrämmande kall attityd inför den ångest och stress djuren fick genomleva.

Karl-Axel har lyckats skapa en absolut stress- och ångestfri miljö för sina köttdjur inklusive vid slakttillfället. Radioprogrammet rekommenderas varmt.

Att göra sitt allra bästa för att förbättra djurens situation i dagens samhälle är en verklig fråga om värdegrundsbaserat förvaltarskap. Dessa begrepp står vi kristdemokrater för! De är våra nyckelbegrepp.

Eva-Mai Mineur

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel