Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste arbeta tillsammans"

/

Lägg ned stridsyxan och börja samarbeta. Annars förlorar vi jobben. Det budskapet ger Anders Nordqvist på GMT, som just nu sköter allt markarbete för Jädraås vindkraftspark.

Annons

Det finns pengar att hämta i vindkraftprojekten för lokala företag. Men det kräver samarbete, organisation och planering. Det menar Gävleborgs Maskin & Transportcentral AB:s, GMT, vice vd och verksamhetschef på dotterbolaget X-schakt, Anders Nordqvist.

Sedan ett år tillbaka har de haft runt 50 maskiner, från 40 olika lokala och regionala företag, i Jädraås. Där arbetar de som underentreprenör till NCC, som ansvarar för bygget av den 66 turbiner stora vindkraftsparken.

Hittills har X-schakt byggt och rustat omkring 8 mil väg till ett värde på 80-90 miljoner kronor.

– Det är bra pengar för det lokala företagslivet, säger Anders Nordqvist.

GMT har lyckats organisera 128 företag som tillsammans förfogar över 450 fordon och maskiner. Och det är samarbetet som är nyckeln till framgång, anser Anders Nordqvist.

– Vindkraftsjobben är generellt sett så stora att det inte är möjligt för något enskilt hälsingeföretag att klara av dem ensam. Det gäller att man organiserar sig och arbetar tillsammans.

Enligt hans erfarenhet vill inte företagen som bygger vindkraftparkerna hålla reda på 30 olika småföretag, utan ser helst att det bara finns en kontaktperson. Därför är det viktigt att gå ihop i en organisation, berättar Anders Nordqvist.

– Alternativet är att det kommer någon drake från Stockholm med 200 fordon i sin maskinpark och tar alla jobb. Då får vi ingenting lokalt. Så blev det till exempel med nya E4-bygget vid Hudiksvall.

Michael Persson är branschstrateg på Arbetsförmedlingen i södra Norrland. Enligt honom finns ett antal studier på hur mycket lokala arbetstillfällen ett genomsnittligt vindkraftsprojekt genererar. Men slutsatserna går isär och det är därför svårt att säga något konkret, anser han.

– Men det finns absolut möjligheter till lokala arbeten. I uppbyggnadsfasen är det framför allt markarbeten. Sedan krävs det lokal kompetens för drift- och underhållsarbeten, säger han.

Mer läsning

Annons