Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lyssnar, men ändrar oss inte eller…?

/

Annons

Vi centerpartister lyssnar alltid på folk, men reaktionerna har inte fått oss att ändra oss.

Dessa ord i lördagens Ljusnan av landstingsrådet Björn Brink (C) kan säkert bli bevingade.

För vad var det egentligen karl´n sa?

Jo, att centerpartister lyssnar på folk. Men det spelar ingen roll hur folk reagerar. Centerpolitiker ändrar sig i alla fall inte.

Men för att ändra sig måste man ha en ståndpunkt. Och det har varken Centerpartiet eller Socialdemokraterna i landstinget.

De har inte presenterat någon politik sedan de tog över makten. De ville bara ha makten. Men till vad?

Sedan de tog över makten har de hänvisat till den strategiska plan som landstingsdirektör Svante Lönnbark jobbat med.

När den äntligen presenterades utbröt en våg av protester från Hälsingland.

Och då – först då - får politikerna i landstingsledningen för sig att det inte finns någon grund att genomföra de omfattande och drastiska sparförslag som finns i den strategiska planen.

Precis som om innehållet i planen skulle ha varit okänt för politikerna innan landstingsdirektören presenterade förslagen! Björn Brink var ju till och med ute före landstingsdirektören med en del av förslagen i den kommande strategiska planen.

Nu försöker han få medborgarna att tro att politikerna först nu analyserat förslagen och kommit fram till att det inte finns grund för att genomföra dem.

Denna analys borde väl politikerna ha kunnat göra innan den strategiska planen presenterades. Eller var det i själva verket så att de släppte ut planen för att testa hur reaktionerna skulle bli? I så fall är det ytterst allvarligt.

Att skapa oro och förvirring hos personal och medborgare bara för att testa ett förslag, som man sedan bara drar tillbaka utan vidare, är ett upprörande exempel på dåligt ledarskap.

Ännu vet ingen vad landstingsråden Ann-Margret Knapp (S) och Björn Brink (C) egentligen tycker. Mer än att de lägger locket på fram till efter valet 2010. Och att det lurar ännu en skattehöjning bakom hörnet.

Skattehöjningar är ju det vanliga S-receptet när pengarna tryter. Ett recept som nu också Centerpartiet tycks vilja ta till.

Höj skatten för att värna om välfärden, lyder receptet. Ett farligt recept vid ett alltför ymnigt bruk av den medicinen. Den riskerar nämligen att patienten kräver större och större doser. Och i värsta fall blir helt immun.

Med det receptet som universalmedicin kommer den ultimata välfärden att infinna sig vid ett hundra procents skatt. Men då har patienten avlidit för länge sedan i brist på friskt syre.

Hela cirkusen kring den strategiska planen visar att det inte är lätt att vara politiker och att vilja ha makt.

Utan att riktigt veta vad man ska göra med makten.

Denna maktens självändamål har varit vägledande i Landstinget Gävleborg sedan Socialdemokraterna och Centerpartiet gjorde upp om att ta över sedan vänstermajoriteten vittrat sönder.

Makten och fördelningen av de poster som var förknippade med makten var långt viktigare än att presentera någon politik.

Agerandet kring den strategiska planen bekräftar bara detta.

 

Mer läsning

Annons