Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lämnar 2009 och önskar ett gott 2010

/

God morgon Ljusdal! Nu är det bara några timmar kvar av detta år, 2009, och av det första decenniet på 2000-talet.

Jaha, hände det något speciellt under 2009 då?

Annons

Vid en första sökning i hårddisken som vilar på halsen blev det "inget sökresultat". Fick göra en mer avancerad sökning och då ramlar det in en och annan händelse som förmodligen kommer att finnas kvar i även min åldrande hårddisk ett tag till.

På det stora globala planet är det för ovanlighetens skull ett positivt minne; Barack Obama. Jo, jag vet att det amerikanska presidentvalet var 2008 men det var först i januari 2009 som USA:s första icke vita president svor eden och fick en hel världs förväntningar på sina axlar. Till och med extrema islamistiska fraktioner tinade en aning och antydde att det kanske skulle kunna gå att ha en dialog med den nye svarte mannen i det vita huset i Washington. Miljörörelsen världen över såg början till slutet på USA:s utanförskap när det gäller det globala miljöarbetet. Ja, det var många som såg en ny tideräkning starta med Barack Obama.

I verkligheten har han haft mest styr på hemmaplan. Han sägs ska vara den amerikanske president som infriat flest av sina vallöften under sitt första år som president. Men på det internationella planet har det inte hänt speciellt mycket sedan skiftet i januari. Konflikten mellan Israel och Palestina är fortfarande lika infekterad och destruktiv som den var för ett år sedan. USA har heller inte tagit initiativ till globala miljöavtal. Krigen fortgår i såväl Irak som Afghanistan. Samtalstonen mellan USA och islamistiska extremister är fortfarande aggressiv och misstänksam. Hoppas han får bättre fart på de internationella frågorna under 2010.

På hemmaplan blev Stenegård "självständigt" sedan fullmäktige beslutat att överlåta driften åt ett privat bolag. Bra tyckte några, inte alls bra tyckte andra. Stenegård tycks alltid få igång känslorna.

Den största chocken kom dock när Setra beslutade att lägga ner sågen i Färila. Ett beslut som egentligen ingen insatt i branschen kunde förstå. Desto gladare när ledningen, mot alla odds, beslutade att återuppta verksamheten igen i början av 2010.

Bildandet av ungdomsrådet i Ljusdal är viktigt för Ljusdals framtid, förutsatt att politikerna orkar hålla igång det och ta det på allvar. Skolan står alltid för en handfull händelser som berör. Är det inte skolskjutsar så är det dålig placering på kunskapslistan.

Men lokalt är det nog ändå avsaknaden av World Cup i bandy som blir inskriven i historieböckerna. Flytten till Göranssonska Arenan i Sandviken kommer vi att minnas som början till slutet av det största PR-jippot bandyn har och någonsin kommer att få (SM-finalen undantagen). 2009 kommer för all framtid att framstå som året då IBF gjorde sin största tavla någonsin genom att inte förstå att idrottsliga höjdare inte enbart handlar om exemplarisk is.

Det handlar om tradition, gemyt och acceptans från en hel ort att arrangera världen bästa bandyjippo - i Ljusdal!

Cupen ska tillbaka till Ljusdal, hall eller inte, säger undertecknad som just beskådat Frölunda-Färjestad på Ullevi inför drygt 30 000 entusiastiska toppluvebeklädda hockeyfans - utomhus!

Nu är det kult att ibland spela hockey utomhus i såväl Canada som i Sverige...

Gott Nytt År!

 

 

Mer läsning

Annons