Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kräver bara rättvisa

Anders Eklunds svar till mitt inlägg under debatt i fredagens Ljusdals-Posten kräver några kommentarer och tillrättaläggande:

Annons

I sin krönika skrev han: "I dag verkar de mest vara gnällspikar." Det är väl inget annat än ett påstående gällande för oss pensionärer?

Huruvida jobbskatteavdraget verkligen stimulerat sysselsättningen kan diskuteras, i alliansregeringens budget erkänner man att effekten är osäker och även om det ger jobb så kostar varje jobb nästan 1 miljon kronor. Om det är effektiv sysselsättningspolitik kan man ju undra.

Anders Eklund påstår att systemet gäller även i Danmark, Finland, Norge osv. Ja, system med någon form av sysselsättningsstimulans, men vår protest avser systemet med den orättvisa skatten, det vill säga att vi betalar högre skatt för inkomst av pension än vad den gör som har inkomst av lön.

Världsbanken har gjort en jämförelse mellan 53 länder som visade att det inte finns något annat land än Sverige där pensionärer betalade högre inkomstskatt än löntagare. I många länder är det tvärtom.

Vilken nivå skatten har är inte heller huvudfrågan utan återigen det orättvisa systemet. PRO kräver inte lägre skatt för pensionärer, vi kräver bara rättvis, det vill säga lika skatt vid lika inkomst vare sig den kommer från pension eller lön.

På PRO:s agenda står endast att rakryggat driva pensionärernas intressen alldeles oavsett vilken regering som styr.

Anna-Maria Winblad

Ordf. PROs samorganisation i Ljusdal

 

 

 

Ledarsidan svarar

Fortsättningen på citatet från min krönika lyder: Åtminstone om man ska döma av deras företrädare i spalterna vilket jag också fått bekräftat efter min krönika. Däremot har bara en pensionär av folket hört av sig och hon konstaterade att hon aldrig kommer att tjäna så mycket som hennes bror har i pension.

De länder jag exemplifierade har olika former av former av jobbskatteavdrag som resulterar i skillnad mellan löntagare och pensionärer, även om de kanske inte har exakt samma upplägg som Sverige.

Om regeringen skulle ha valt att öka möjligheterna för avdrag för kostnader i samband med tjänst hade säkerligen inte pensionärsorganisationerna reagerat. Men effekten med skillnader mellan pensionärer och löntagare skulle ha blivit ungefär lika.

Med tanke på hur svårt regeringen har att förklara jobbskatteavdraget hade detta förstås varit en smidigare väg att nå samma resultat.

Märkligt i alla fall att inga bryr sig om att de utsatta pensionärerna har lägre skatt idag än under Göran Perssons tid. Och följaktligen mer att leva av. I stället klagar de över att de inte har lika mycket att leva av som löntagarna.

Anders Eklund

 

 

Mer läsning

Annons