Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi känner inte igen Staafs bild

I lördagens tidning och på helahalsingland.se säger Nordanstigs kommunchef Tommy Staaf att anledningen till att han lämnar sitt uppdrag i förtid är vad han kallar det politiska spelet inom Gymnasiesamverkan Hälsingland.

Vi känner inte igen oss i den bild som Tommy Staaf ger uttryck för. För det första handlar det om både vuxenutbildning och gymnasieskolan. När det gäller hur utbildningsplatserna ska fördelas i de olika kommunerna har det överhuvudtaget inte diskuterats i det här skedet. En modell för analyser som ska ligga till grund för det framtida utbildningsutbudet har tagits fram och tanken är att den politiska direktionen så småningom ska fatta beslut utifrån de analyser som det nya utbildningsförbundet kommer att arbeta fram. Men där är vi alltså inte ännu.

För styrgruppen är det främsta skälet till planerna för en gemensam gymnasie- och vuxenutbildning att säkra att våra ungdomar och vuxenstuderande i framtiden får en så bra utbildning som möjligt. Det är särskilt viktigt nu när att alla kommuners elevkullar minskar. Därför behövs ett utbildningsförbund där kompetenser från alla fyra kommunerna tas tillvara. För de flesta elever och studerande kommer det inte att upplevas som så stora skillnader jämfört med idag. Ett gemensamt utbildningsförbund kommer inte att innebära ett onormalt pendlande för elever eller personal. Men det ger oss möjlighet att arbeta för mer helhetstänk för Hälsinglands bästa och en fritt sökbar gymnasie- och vuxenutbildning med bra möjligheter till distansstudier. Vi i styrgruppen är övertygade om att detta är rätt väg att gå. Vi måste samarbeta och samverka för våra ungdomars och studerandes skull.

Det förslag som nu läggs fram innebär att sätet för förbundet kommer att finnas i Hudiksvall med förbundsdirektör och en handfull medarbetare med strategiska funktioner. Stödfunktioner som bland annat elevhälsa, skolskjutsar, skolmåltider bland annat kommer att köpas av respektive hemkommun. Tjänster som köps från en kommun gäller ekonomi från Söderhamn, personal och löner från Bollnäs samt IT-drift från Hudiksvalls kommun.  

Facknämnderna i de olika kommunerna behandlar bildandet av Hälsinglands utbildningsförbund i april-maj. Kommunstyrelsebesluten planeras till maj och juni och de slutgiltiga besluten i kommunfullmäktige under juni månad.  

Marie Centervall (S)

kommunstyrelsens ordförande Bollnäs

Caroline Schmidt (C)

kommunstyrelsens ordförande Hudiksvall

Monica Olsson (S)

kommunstyrelsens ordförande Nordanstig

Stig Eng (C)

kommunalråd Nordanstig

Sven-Erik Lindestam (S)

kommunstyrelsens ordförande Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel