Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan välja sida

Tja hur ska vi ta oss vidare nu då? undrar Mari Ann Regen.

Annons

Brittiske klimatforskaren Kevin Anderson har formulerat det så bra: Vår rika värld har själva valt den höjning av planet-klimatet som sannolikt kommer att bli plus cirka 4 grader vid slutet av vårt sekel (= 2099/2100). Inget tyder på att vi klarar att minska kolutsläppen så som vi hade siktat in oss på: totalt + 1,5 eller i sämre fall + 2,00 grader. Världen måste i så fall nå ett nollutsläpp kring 2050.

Barnbarn och barnbarnsbarn får ta hand om det klimatelände våra tidigare generationer och vi själva ställt till med. Bland annat: ökande havshöjning, extrema värmeböljor, smältande bergsglaciärer, döende korallrev, häftiga skyfall – företeelser som vi redan nu börjat uppleva. Allt sammantaget hotar livsmedelsförsörjningen i hela världen.

Det är förstås mycket som är fel i vårt ekonomiska och demokratiska system men vilka alternativ finns? Det demokratiska systemet är faktiskt – trots allt - det bästa vi har och vårt kapitalistiska system klarar inte jag att ge mig in på.

Därför börjar jag med flyg-lyxresorna – bort med dem!

Transportsektorn är faktiskt ett av de stora problem där man kan göra något litet själv. Eller ska vi bara rycka på axlarna och ta flyget till Spanien, Italien, Thailand, Australien eller nån stat i USA när det är för kallt och grått här hemma? Nej, bort med alla lyxresor, åk kollektivt, försök med cykel eller gå dit du ska! Sedan 13 år har Kevin Anderson slutat använda flyget. Det går hyfsat! Han tågpendlar mellan Manchester och Uppsala och tog själv blant annat tåget till ett viktigt möte i Kina – trots att det tog elva dagar enkel väg för honom att ta sig dit.

Ja, det finns en del att göra – faktiskt. Vi kan inte ensamma förändra världen, men vi kan välja sida och försöka leva så hållbart vi kan. Det finns en framtid som vi bidrar till att skapa – inte bara ett nu.

Mari Ann Regen

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel