Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan lugnt lita på evangelierna

Vi kan lugnt lita på evangeliernas historicitet och inte bli hyperkritiska. Den hyperkritiska hållningen innebär ju, konsekvent tillämpad, att vi avsäger oss i princip all historisk kunskap från förmodern tid.

Vad vi kan veta och inte veta om Jesus har varit uppe här på insändarplats några gånger nu, och Jonas Gardells bok "Om Jesus" har nämnts. Den boken återger väldigt troget vad det så kallade Jesusseminariet anser om evangeliernas äkthet och tillförlitlighet. Detta framgår om man ser på Gardells egen litteraturlista.

Jesusseminariet är en grupp extremt kritiska forskare som möts två gånger om året i Salem, Oregon, USA, och röstar om vilka uttalanden av Jesus de anser vara äkta och inte. Forskningens huvudfåra är givetvis inte alls så kritisk. I vanlig historieforskning utgår man från att uppgifterna i källmaterialet är tillförlitliga tills motsatsen bevisats, men Jesusseminariet utgår från att inga uppgifter i källmaterialet, evangelierna, är tillförlitliga förrän motsatsen bevisats. Därav epitetet hyperkritisk.

Bland övriga forskare är åsikten vanligast att vi vet mer om Jesus än om någon annan människa från antiken. Källorna är fler, äldre, bättre belagda, bättre bevarade och mera spridda än till exempel uppgifter om Julius Caesar, Platon eller någon annan jämförbar person.

Vi kan alltså lugnt lita på evangeliernas historicitet och inte bli hyperkritiska. Den hyperkritiska hållningen innebär ju, konsekvent tillämpad, att vi avsäger oss i princip all historisk kunskap från förmodern tid.

Magnus Boäng

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel