Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan alla hjälpas åt att utrota hungern

På söndag är det världshungerdagen. Den infaller i skuggan av en av de värsta hungerkatastroferna på många år – 13 miljoner människor är drabbade av akut hungersnöd på Afrikas horn.

Förutom krig, politiska konflikter, torka och klimatförändringar är de senaste årens kraftiga prissvängningar på livsmedel en annan viktig orsak till hungerkatastrofen.

Samtidigt pågår dag efter dag en tyst katastrof runtom i världen. Nära en miljard människor lever i så djup fattigdom att de inte kan äta sig mätta. Det vi behöver göra för att minska antalet hungrande i världen kan sammanfattas i fyra punkter:

• Utveckla det småskaliga jordbruket. De flesta som har för lite mat lever på landsbygden och är på ett eller annat sätt beroende av jordbruket. Med bättre och ökat stöd till småskaliga odlare – i synnerhet kvinnor – kan jordbruket utvecklas och människors försörjning stärkas på ett ekologiskt uthålligt sätt.

• Kontantstöd till dem som inte har råd att äta sig mätta. De senaste årens snabba prissvängningar och prisökningar har satt hungerproblematikens kärna i fokus. Svaret på stigande matpriser behöver inte vara att reglera priserna – högre priser är en förutsättning för att stärka odlarnas försörjning. Människor är hungriga därför att de är fattiga och inte har råd att köpa tillräckligt med mat. Kontantstöd till utsatta befolkningsgrupper utgör ett mycket effektivt sätt att minska hunger.

• Reformera EU:s jordbrukspolitik. EU minskar inte hungern i världen genom att producera mer mat och sälja den till fattiga länder, utan genom att ge fattiga länder utrymme att utveckla sitt jordbruk. Sverige måste i de kommande förhandlingarna kring den nya jordbruksreformen driva på för att införa mekanismer som synliggör och förebygger negativ påverkan i utvecklingsländer.

• Hejda klimatförändringen. Fattiga människor har bidragit minst till klimatförändringarna men drabbas hårdast. Sverige och andra industriländer har ett tungt ansvar för att minska sina utsläpp. Framför allt krävs politiska beslut, men också förändringar i vår vardag som gör att vårt ekologiska fotavtryck minskar. Vi kan köpa fairtrade-produkter, äta ekologiskt och mer vegetariskt och sträva efter att åka mer cykel och tåg i stället för bil och flyg.

Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor och samarbetsorganisationer runtom i världen på många sätt för att minska hungern – genom humanitärt bistånd, långsiktigt utvecklingssamarbete, och genom att påverka de beslut som tas av beslutsfattare. Vi låter oss inte nedslås, vår tro manar oss till handling och stärker vårt hopp om att förändring är möjlig. Vi vill inför Världshungerdagen påminna om att hungern kan utrotas – om den politiska viljan finns!

Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel