Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi i Norrland måste också tanka

Nu får det vara nog - möjliggör tankning för Norrlands inland. Bränsle blir allt svårare att få tag på inom rimligt håll eftersom glesbygdens små mackar håller på att försvinna.

Nu får det vara nog - möjliggör tankning för Norrlands inland.

I Norrlands inland har mer än 500 bensinstationer lagts ned sedan 2007. Detta är oacceptabelt.

De fem norrlandslänen – nio landskap – som täcker 58 procent av Sveriges yta, består av en relativt tätbefolkad kustregion och ett i huvudsak glesare befolkat inland. Vi är vana vid stora avstånd. Det förutsätter i sin tur så väl goda kommunikationer i vår landsdel, som rimliga möjligheter att kunna tanka bilar, bussar och andra fordon på ett vettigt sätt.

Möjligheterna att resa kollektivt är begränsade för inlandsborna. Järnvägen når bara en del av de största tätorterna och bussarnas turtäthet är låg, särskilt under de tider då skolbussarna inte går. I regel är glesbygdsbor hänvisade till den egna bilen.

Men även om vi norrlänningar är vana vid dåliga vägar och eftersatt vägunderhåll, så är vi beroende av att det finns bränsle till bilarna. Bränsle blir allt svårare att få tag på inom rimligt håll eftersom glesbygdens små mackar håller på att försvinna.

Bensinbolagens krav på tillräcklig försäljningsvolym gör att de säger upp sina avtal med glesbygdsmackar. Macken är ofta den sista knutpunkten i en by. Skolan har lagts ned, butiken har försvunnit. Macken står för den service som finns kvar.

Regeringen har insett vikten av mackarna för glesbygdens livskraft och avsatt 30 miljoner kronor för att upprätthålla tillgången på bränsle i glesbygd. Detta är gott och väl, men sannolikt inte tillräckligt.

Det är länsstyrelserna som ska fördela dessa pengar och de har även tilldelats andra medel för mer generell landsbygdsutveckling och service. Vi vill uppmana länsstyrelserna att se glesbygdsmackarna som den grundsten för liv och utveckling i glesbygd som de är. Samordna andra insatser med stöd till just glesbygdsmackarna. De kan vara plattformen för annan samhällsservice – post, utlämning för apotek och systembolag och varför inte samhällsservice via internet?

Tillgång till bil- och traktorbränsle är en förutsättning för en tillvaro i den på andra kvaliteter så rika norrländska glesbygden. Se glesbygdsmacken som den grundbult för tillvaro och samhällsliv som den de facto är. På samma sätt som ett vägnät av god kvalitet och ett rejält vägunderhåll krävs så är möjligheten att kunna tanka sin bil oumbärligt för oss.

Norrlandsförbundet genom;

Ewa Back, Per Söderberg, Catharina Ottander, Magnus Jonsson, Roland Bäckman, Sven-Åke Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel