Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har tvingat in ett genusperspektiv"

Ljusdals kommun har inte gjort som i resten av landet. Det framgick när arbetet med värdegrunden inom omsorgen utvärderades och diskuterades i måndags.

2011 införde riksdagen en ny bestämmelse i socialtjänstlagen som säger att äldreomsorgen ska arbeta utifrån en nationell värdegrund. Socialstyrelsen tog då fram ett underlag i form av boken "Äldreomsorgens nationella värdegrund- ett vägledningsmaterial" med syftet att inspirera personal till att ge äldre ett värdigt liv, välbefinnande och trygghet.

I Ljusdals kommun valde man att den gemensamma värdegrunden skulle gälla hela omsorgsförvaltningen, drygt 900 anställda. Det har de blivit uppmärksammade och hyllade för. Ljusdals omsorgsnämnd har efter det arbetat vidare och låtit skriva en egen version av socialstyrelsens bok, med riktlinjer som ska passa kommunens alla typer av omsorg. Dessutom har kommunens jämställdhetsstrateger arbetat med frågor om jämställdheten i värdegrunden.

– Det som är roligt är att vi har vidgat perspektiven, och det är det vi har blivit uppmärksammade för. Vi har även tvingat in ett genusperspektiv. Det finns inget om jämställdhet i boken. Även fast den är så pass ny så har de missat det helt och hållet, säger omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S).

På möte i förvaltningshuset berättade enhetschefer och samtalsledare från olika verksamheter hur arbetet med värdegrunderna har fungerat hittills. "Värdegrunden sitter i hjärtat och inte i en bok, men det är alltid bra att prata om det" tycker talaren Kristina från Backsippan. "Tiden har varit det största hindret" anser Marie från Gullvivan, och får medhåll. Men generellt är alla verksamheter överrens om att det har funnits ett stort behov av dialog, att det har varit givande och vill se en fortsättning.

– Det ska inte komma uppifrån, det är personalen som ska komma fram till nämndens värdegrund, sen ska vi i nämnden fastställa den, säger Markus Evensson (S).

Trots nedskärningar inom omsorgen menar han att tiden som har avsatts för arbetet med värdegrunden värderats högt.

– Det här är verkligen prioriterat. I personalpengar kostar det mycket, men just att värdesätta personalen som finns på plats betyder så mycket mer än vad pengarna gör, säger han.