Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har två paradoxala problem"

Hög arbetslöshet, men samtidigt brist på arbetskraft inom många yrken som kräver utbildning. Arbetsförmedlingens chef i södra Hälsingland tror att en stor del av lösningen på framtidens utmaningar finns i den nyanlända delen av befolkningen.

Annons

– Redan i dag fattas det 120 sjuksköterskor och 50 läkare i Region Gävleborg. De behoven kommer inte att bli mindre de kommande åren, säger Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn.

Med en åldrande befolkning, där stora pensionsavgångar väntar runt hörnet, är han övertygad om att även till exempel träindustrin kommer att få svårt att hitta personal med rätt kompetens i framtiden.

Samtidigt är arbetslösheten hög bland nyanlända, och den ser inte ut att minska. I en debattartikel som publicerades för drygt två veckor sedan skriver Mohamed Chabchoub och fyra andra representanter för Arbetsförmedlingen att antalet nyanlända som står utanför arbetsmarknaden i Gävleborg har ökat med 14,5 procent det senaste året.

Ledare: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/utan-invandring-dor-halsingland

– Vi har två paradoxala problem: hög arbetslöshet och stora behov av personal med rätt kompetens. Väldigt många nyanlända har högskoleutbildning och det gäller att ta vara på det, säger Mohamed Chabchoub.

En kartläggning har visat att det bara i Söderhamns kommun finns mellan 40 och 50 arbetslösa nyanlända som har specialistutbildningar från sina hemländer inom olika vårdyrken. Läkare, tandläkare, sjuksköterskor med mera. Dessutom finns det en hel del ingenjörer, som industrin väntas få brist på i framtiden.

Vad gör ni på Arbetsförmedlingen för att ta tillvara på den här kompetensen?

– Det vi gör just nu är att rigga för traineejobben som regeringen satsar pengar på. Vi kommer att dra igång med tjugo personer i Söderhamn och tio i Bollnäs de kommande veckorna, säger Mohamed Chabchoub.

Arbetsförmedlingen ska även dra i gång ett projekt i Söderhamn där tjugo nyanlända som jobbat inom vården utomlands ska utbildas för svenska förhållanden och erbjudas praktik som förhoppningsvis leder till anställning. Om det faller väl ut kan liknande projekt komma till Bollnäs och Ovanåker.