Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har otroligt bra kompetens"

/
  • Bo Skogqvist har jobbat i över två år med sodapanneprojektet, men han kommer inte att vara på plats för att se det avslutas. Redan nästa år går han i pension.

Maskineriet kring den nya sodapannan är omfattande. Bland annat har Iggesunds Bruk 20 män som på heltid arbetar med projektet.
- Det är inte ofta man kan ta folk till sådant här från det egna huset. Vi har otroligt bra kompetens i företaget, säger projektledare Bo Skogqvist.

Annons

Den nya sodapannan är faktiskt bara ett av fem delprojekt som ingår i den enorma satsning Iggesunds Bruk just nu står inför. En hel kontorsvåning har tagits i anspråk för de tiotal konsulter som kallas in för olika delar av projektet, men det största jobbet har gjorts och görs av 20 man inom företaget som arbetar på heltid. Bo Skogqvist pratar, inte utan stolthet, om det ovanliga i att kunna hämta sådan kompetens inom det egna företaget.

Som delprojekt nummer två, efter sodapannan, står den nya turbinen som kommer att placeras framför pannan. Turbinhallen ska monteras i slutet av november av ett lokalt företag från Hudiksvall.

I upphandlingarna kring sodapannan har man ju så klart helst sett att lokala aktörer kammar hem ordrarna, men det har inte varit fråga om någon lokal "sponsring", säger Bo Skogqvist.

- De måste ju komma med konkurrensmässiga priser, säger han.

Delprojekt nummer tre är alla anslutande arbeten. Processingenjör Lennart Olsson nämner som exempel 12 kilometer rörledningar som ska dras, cisterner samt rörbryggor som byggs om eller installeras helt nya.

Drift- och underhållsverkstaden som placeras bredvid pannan är det fjärde delprojektet. Det ska ha plats för 50 operatörer och 50 underhållsarbetare och byggs mellan januari och december 2011.

Delprojekt fem är ett nytt svag-gassystem. Det är ett nytt rörsystem som ska anslutas till alla diffusa utsläpp från kokerier och indunstning och leda dem in till sodapannan för förbränning. Detta kommer att betyda att man en gång för alla blir av med den besvärande lukt som ibland svept över bygden.

Kommer uttrycket "Det luktar Iggesund!" att dö nu?

- Ja, svarar Lennart Olsson och skrattar.

Mer läsning

Annons