Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har inte tagit bort nåt, utan tillfört”

Svar till Caroline Schmidt (C), Jonas Holm (M), Gunnel Nordin (L) och Monica Stigås (KD) (
28/4
) från Nina Burchardt (S) och Olle Jonsson (V).

När kultur- och fritidsnämnden startades och den nya förvaltningen tillsattes så var förväntningarna stora. Med all rätt då det inte har fungerat tillfredsställande tidigare. Inte heller under den förra majoritetens ledning. Mycket har hänt sedan dess och mycket är på gång. Vi har tillsatt 800 000 kronor extra i riktade medel till Idrottsföreningar med egna anläggningar. Det vill säga 800 000 kronor mer än vad den gamla majoriteten hade i sin budget.

Vi har tillsatt 500 000 kronor i riktade medel till större evenemang på kultursidan. Här drog den gamla majoriteten ner i budgetbesparing till 50 000 kronor. Vi förväntade oss en enklare och bättre dialog för föreningar skriver C, M, L och KD i sin insändare. Det här har väl alltid varit en stor fråga, den är absolut inte ny. Inget gjordes av den tidigare majoriteten, men det går bra att skylla ifrån sig. Att det blev en ny nämnd, ny förvaltning innebär inte att man inte kunde ta tag i problemen tidigare när man visste att de fanns. Där satt man i fyra år och väntade på vad? Vi har nu lyft den problematiken, har den som en stående punkt på nämndens dagordning.

Hur den ska se ut mer konkret för att fungera tillfredsställande jobbar vi med. Den nya kultur- och fritidsstrategin har varit ute på bred remiss i demokratisk anda.  Den är klar som förslag från en helt enig nämnd och kommer snart upp i fullmäktige. Den ska vara bred och sträcka sig över alla nämnder och förvaltningar och genomsyras i hela kommunens verksamheter. Organisationen görs om för att främja både fritids- och kultursidan med två personer riktat mot just dessa två områden. Vi tog i fjol beslutet om Avgiftsfri kulturskola, där fler elever fått möjligheten att delta. Ökningen är i dagsläget 150 fler elever. Vi jobbar även här med att hitta en lösning över hur man ska kunna erbjuda kulturskolan mer tillfredsställande i ytterområdena. En ny biblioteksplan är gjord.

När det gäller ungdomsinflytande har vi kommit långt och på nämndens planeringsdagar i maj kommer över trettio barn och unga finnas med i processen och delta. En plan över ungdomsinflytande kommer att presenteras för Fullmäktige. Vi har jobbat intensivt med att få ner sjuktalen och lyckats bra med det. Vi har riktade medel till en service, demokrati och bokbuss. Pågående arbete: Vi jobbar hårt med en bidragsutredning då vi konstaterat att det inte varit likvärdigt tidigare. Vi ser nu till att det blir gjort, det som skulle ha gjorts för länge sedan. Den kommer snart upp på agendan.

Det här är lite av vad vi gjort hittills. Vi har alltså inte tagit bort något, utan tillfört och fortsätter att tillföra, förbättra och utveckla.

Nina Burchardt (S)

ordförande kultur och fritidsnämnden

Olle Jonsson (V)

ledamot kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel