Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har allvarliga problem"

Framtidsveckan bär frukt – men jippot är inget som kommer tillbaka.
Den nya föreningen Snoc tror på 1 500 nya jobb i en omställning till småskalighet. Den lilla staden som en ständig förlorare, kan lätt bli en vinnare i framtiden, anser föreningen.

Den nedlagda restaurangen på Stenbacken har fått nytt liv. Än så länge används inte produktionsköket. Men det ska det bli ändring på, om den nystartade föreningen Snoc, Södra Norrlands omställningscentrum, får som den vill i sina nya lokaler.

Föreningen bildades i höstas av Anders Persson, Mikael Vallström och Annika Thornton. De är alla engagerade och vill förändra sättet vi lever på i dag. De vill se en omställning med ett framtida fokus på lokala mikroföretag.

I produktionsköket är skåpen fortfarande tomma och spisen kall.

– Har du frukt eller grönsaker som du vill förädla så går det bra att komma hit redan nu, säger han.

– Nu visar vi att det är allvar. Att det är verkstad, säger Mikael Vallström, forskare på CFL.

Han och de andra tycker att det händer alldeles för lite – och för långsamt i kommunen.

– Det finns kommunstyrelsebeslut att de vill vara med och bidra till en omställning i kommunen. Det finns flera politiker som har stora ambitioner, men man bidrar inte med några pengar.

De anser att byråkratin tar död på entusiasmen och att de som verkligen brinner för att förändra samhället tvingas ägna energin och tiden åt att söka pengar.

Föreningen vill inte vara ett projekt som dör ut. De vill att Region Gävleborg eller Söderhamns kommun tar stafettpinnen och permanentar tjänster som kan jobba för att möta framtiden.

– Vi måste hitta nya sätt att forma lokalsamhället. Den traditionella tillväxtperioden är vid vägs ände. Vi har allvarliga problem som många blundar för, säger Anders Persson.

– Forskningen visar att det inte räcker med teknikutveckling, det måste till en annan ekonomi, säger Mikael Vallström.

Den lilla staden Söderhamn tillsammans med andra små städer har under lång tid varit förlorare, anser de. Men de tror att det kan bli ändring på det.

– Ställer vi om och skapar en tankesmedja och tar sikte 30 år framåt kan vi förekomma den stora kraschen, säger Anders Persson.

– Vi kan skapa jobb, demokrati och slippa anarki och kaos, säger Mikael Vallström.

I en lokal ekonomi är vår region optimal. Här finns möjligheter att skapa ett hållbart samhälle som klarar en sviktande ekonomi och ett skenande klimat. Och att öka den usla självförsörjningsgraden i landet, anser de.

– I grunden är det ett sätt att skapa nya jobb. Jag tror vi kan få 1 500 jobb inom självförsörjning till 2030, säger Anders Persson.

Är det inte en utopi?

– Forskning visar att folk behövs, småskalighet är arbetsintensivt, säger Mikael Vallström.