Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi gapar och sväljer – vi är mellanmjölkare

/

God morgon Ljusdal! Björkbacka… tyst som i graven. Turerna kring Björkbacka, vård- och omsorgsboende i Järvsö, är många, eller? Nej egentligen inte.

Annons

Det är i första hand en monolog. Ansvariga politiker/tjänstemän väljer den klassiska mellanmjölkslinjen; är vi tysta så har vi ingenting sagt och snart tröttnar medborgarna i landet mellanmjölk.

Vi ger inga svar på de frågor som ställs, vi svarar på andra frågor istället, och vi försöker inte förklara vad som ligger till grund för vårt beslut att bomma igen boendet. Klarar vi det så kan vi stänga till årsskiftet och då är det hela glömt.

Jag ska inte slå mig för bröstet och påstå att jag har ett annorlunda beteende än andra mellanmjölkare. Jag gapar också till för att sedan falla in i den traditionella mellanmjölksattityden, jo, visst var det galet men nu är det så… inte mycket att göra åt nu…

Vi kommer säkert att hamna där även den här gången. Vi gapar och sväljer utan demonstrationer och upplopp. Vi är mellanmjölkare.

Men lite till tycker jag vi ska stå på oss. Fattar fortfarande inte varför ingen myndighetsperson kan ge en samlad och hållbar bild över varför man beslutat att stänga Björkbacka.

Fattar inte oviljan att försöka få förståelse för ett, i mångas ögon, konstigt beslut. Kan det helt enkelt vara så att det egentligen inte finns någon, politiker/tjänsteman/kvinna, som har hela bilden klar för sig? Kan det vara så att beslutet att bomma igen Björkbacka helt enkelt var ett dåligt beslut som saknar substans utifrån såväl politiska som ekonomiska grunder?

Kan det vara så jäkligt att man fattat beslut på felaktiga grunder? Ja, inte vet jag men kravet kvarstår: ge oss helheten bakom tänket av Björkbackas nedläggning, de sparade slantarna och personalomflyttningarna. Försök få oss att förstå beslutet!

Politikerbad i Kyrksjön? Ja, varför inte. Men uppriktigt; det kan väl ändå inte finnas på kartan att vattnet i Kyrksjön inte skulle vara badvänligt? Det kan väl inte finnas på kartan att man kostat på miljoner i ett bad som det inte går att bada i? Det kan väl inte finnas på kartan att alla nödvändiga prover som bör tas inte är tagna och att man med hundra procents säkerhet vet att det är ofarligt att bada i Kyrksjön? Eller?

Ljusdal har två centrumområden och vissa drömmer om ett tredje, Östernäs. Vill man vara lite elak kan man även säga att Ljusdal med näbbar och klor kämpar för att orka upprätthålla ett område, den befintliga centrumkärnan. Gamla stan blir det den blir och behöver ingen vidare analys.

Östernäs är fortfarande på UFO-kartan och får tillsvidare tillskrivas drömkontot. Ingen vet. Att det finns en ambition att låta Ljusdals centrum växa är väl okej. Men om man ska växa måste det finnas växtkraft och behov av nya ytor och lokaler. I fallet Östernäs är tänket det omvända; titta vi har plats över, ska vi göra något?

Låta vårt lilla centrum växa kanske? Har vi några som vill flytta dit? Ja, det lär ska finnas en Hemliga Arne, men det är som sagt hemligt. Undrar om det finns någon Hemliga Arne överhuvudtaget?

RLB, Rädda Ljusdalsbygden, satte en gång i tiden färg på politiken i Ljusdal. Tyvärr kommer inte arvtagaren att göra detsamma, logotypen till trots. Ljusdalsbygdens Parti är väl mer en fraktion av ett missnöjesparti som inte lyckades hålla sams än ett mitt-hjärta-brinner-för-parti som RLB en gång i tiden var.

Annons