Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får inte låta oss skrämmas av förtalskampanjer

Jag har inte blivit skrämd av Yttrandefrihetsrörelsens kampanj. I stället har jag blivit än mer beslutsam att kämpa för demokrati och mot extrema och totalitära idéer. Jag hoppas att detta har blivit effekten av Yttrandefrihetsrörelsens kampanj även bland många andra här i Norrtälje kommun.

Jag har blivit efterlyst. I flygblad, affischer och banderoller har jag i helgen blivit efterlyst av något som kallar sig Yttrandefrihetsrörelsen.

Enligt Yttrandefrihetsrörelsen har jag visat att jag inte respekterar Sveriges grundlagar, utan i stället tystat mina meningsmotståndare med "lögner, hets och förtal". Samma gäller för Gunnar Kjelldahl (C) som Yttrandefrihetsrörelsen också pekar ut i sina flygblad. Enligt Yttrandefrihetsrörelsen är vi därmed motståndare till yttrandefriheten och demokratin.

Även Norrtelje Tidning angrips. Tidningen är "fylld av lögner" och ägnar sig åt att "indoktrinera Roslagens befolkning med floskler".

Det här är hårda anklagelser. Självklart har de ingen grund. Norrtelje Tidning är tvärtom en garant för yttrandefriheten i Norrtälje. Vår debatt- och insändarsida är öppen för alla åsikter, med en inskränkning: inläggen får inte bryta mot tryckfrihetslagen. Att jag tystat mina meningsmotståndare med "lögner, hets och förtal" är därför helt fel och innebär förtal av mig. Detta förtal har också polisanmälts av Norrtelje Tidnings ansvarige utgivare Daniel Nordström.

Syftet med Yttrandefrihetsrörelsens kampanj är inte alls att värna yttrandefriheten. I stället är detta kampanj från extremnationalister med syfte att minska medborgarnas förtroende för medier och politiker. Målet är att skapa kaos och misstro, vilket man hoppas skall ge en grogrund för ett antidemokratiskt maktövertagande.

Syftet med Yttrandefrihetsrörelsens kampanj är också att skrämma. Man vill skrämma dem som tar ställning mot extremnationalism, som Gunnar Kjelldahl och jag har gjort. Man vill skrämma andra från att göra samma sak, för att då inte riskera att bli uthängda och förtalade i flygblad och affischer.

Jag tror inte att denna skrämseltaktik lyckas. Jag tror att den absoluta majoriteten medborgare i Norrtälje och Sverige genomskådar Yttrandefrihetsrörelsens budskap och inser att det är Gunnar Kjelldahl och jag som värnar demokratin och yttrandefriheten, inte de extremister som förtalar oss och hänger ut oss. Detta märks inte minst på de många reaktioner som jag och alla andra på Norrtelje Tidning fått.

Samtidigt är den här typen av aktioner mycket oroväckande. Uppenbarligen finns det människor, även om de är få, som vill lägga ner så stor kraft och så mycket energi på att förtala ledarskribenter och politiker som tar ställning mot extremnationalism. Uppenbarligen tror de att det finns tillräcklig grogrund för den typen av aggressiv och fördold antidemokratisk propaganda här i Norrtälje kommun. Det är otäckt, både för svensk demokrati och för Norrtälje kommun.

Jag har dock inte blivit skrämd av Yttrandefrihetsrörelsens kampanj. I stället har jag blivit än mer beslutsam att kämpa för demokrati och mot extrema och totalitära idéer. Jag hoppas att detta har blivit effekten av Yttrandefrihetsrörelsens kampanj även bland många andra här i Norrtälje kommun. För så länge som vi inte låter oss skrämmas av den här typen förtalskampanjer, så länge är demokratin orubbat stark.

Läs mer: Kampanj mot NT-medarbetare "Vi ser allvarligt på att det sprids förtal"