Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får ett utanförskap på landsbygden"

Ulf Johansson, analytiker på konsultfirman Sweco Eurofutures, har studerat utvecklingen i Gävleborg för Region Gävleborgs räkning.

Varför flyttar vi till storstäderna?

– Urbaniseringen har pågått i 8 000 år, men det vi ser nu är att de mekanismer som driver den blir starkare. I många delar av världen flyttar människor till staden med förhoppningen om ett bättre liv. Det finns också i Sverige, men här handlar det mycket om att få jobb och större fritidsutbud.

Kommer alla att flytta till storstäderna på sikt?

– Det är redan trångt i Stockholm. Men det är många andra städer som också växer, exempelvis Gävle, som är viktiga för ekonomin. Det finns ett nätverk mellan städerna i Sverige, det ska vi vara rädda om. I många andra länder flyttar alla till huvudstaden.

Hur ska Hälsingland hantera utvecklingen?

– Det finns inte längre något utrymme för rivalitet mellan kommunerna, att en annan kommun får något gör inte att den andra blir utan. Det ni kan göra i er region är att förtäta den, att göra en urbanisering i mikroformat. Det måste gå snabbare för människor att ta sig från en plats till en annan.

Vad händer med dem som inte hänger med i utvecklingen?

– Vi får ett utanförskap i landsbygden. Redan i dag finns det unga män som har det svårt. Har de knappt klarat grundskolan har de lite att erbjuda arbetsmarknaden. Även arbetsgivarna i mindre kommuner ställer hela tiden högre krav på kompetens.