Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får ett utanförskap på landsbygden"

Ulf Johansson, analytiker på konsultfirman Sweco Eurofutures, har studerat utvecklingen i Gävleborg för Region Gävleborgs räkning.

Annons

Varför flyttar vi till storstäderna?

– Urbaniseringen har pågått i 8 000 år, men det vi ser nu är att de mekanismer som driver den blir starkare. I många delar av världen flyttar människor till staden med förhoppningen om ett bättre liv. Det finns också i Sverige, men här handlar det mycket om att få jobb och större fritidsutbud.

Kommer alla att flytta till storstäderna på sikt?

– Det är redan trångt i Stockholm. Men det är många andra städer som också växer, exempelvis Gävle, som är viktiga för ekonomin. Det finns ett nätverk mellan städerna i Sverige, det ska vi vara rädda om. I många andra länder flyttar alla till huvudstaden.

Hur ska Hälsingland hantera utvecklingen?

– Det finns inte längre något utrymme för rivalitet mellan kommunerna, att en annan kommun får något gör inte att den andra blir utan. Det ni kan göra i er region är att förtäta den, att göra en urbanisering i mikroformat. Det måste gå snabbare för människor att ta sig från en plats till en annan.

Vad händer med dem som inte hänger med i utvecklingen?

– Vi får ett utanförskap i landsbygden. Redan i dag finns det unga män som har det svårt. Har de knappt klarat grundskolan har de lite att erbjuda arbetsmarknaden. Även arbetsgivarna i mindre kommuner ställer hela tiden högre krav på kompetens.