Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får betala Stockholms förbifart

Hela Sverige ska gemensamt satsa dryga 27 miljarder skattekronor för att leda trafiken runt Stockholm.

Annons

Frågan är vem som ska färdas på den nya vägen och om satsningen kommer att leda till förbättring.

Jag är övertygad om att det finns andra möjligheter att lösa Stockholmstrafiken än att satsa på en väg som kommer att vara klar om cirka 20 år.

För det första. Det är smartare att satsa pengar på bra kollektivtrafik. Stockholm har i dag en unikt hög användning av pendeltåg, bussar och tunnelbana. Med trängselavgifterna har bilåkandet minskat. I storstadsregionerna är möjligheterna att öka kollektivresandet allra bäst.

För det andra. Trafikgenomströmningen i Stockholm skulle inte ha varit ett lika stort problem om vägnätet i Sverige från början byggts så att den som vill färdas från norr till söder inte tvingas ta omvägen över Stockholm för att kunna färdas någorlunda säkert. Att köra över Stockholm är för oss en omväg på ca 10 mil. Den omvägen riskerar förbifarten permanenta med ökade utsläpp till följd.

Slutligen, för det tredje. Det är mer angeläget att förbättra spårkapaciteten så att de långväga transporterna kan skickas via järnväg. Både ur ett klimat- och trafiksäkerhetsperspektiv.

Miljöpartiet förespråkar inte fler breda parallella vägar genom landet så när en gigantiskt dyr motorväg planeras måste vi fråga oss om lokaliseringen är den bästa. Behöver vi en ny motorväg eller en breddning och upprustning av befintligt väg- och järnvägsnät i landet?

För mig är valet enkelt. Vi behöver dubbelspår i Gävleborg. Vi behöver fler tågstopp på stambanan. Vi behöver en säkrare E4 på vissa håll och vi har ett antal södergående vägar i behov av upprustning och vajerräcken som kan avlasta Stockholmstrafiken.

Att satsa på Sveriges dyraste motorvägsprojekt i Stockholm med följden att angelägna väg- och järnvägssatsningar på andra håll i landet dras in eller inte alls planeras är osolidariskt med resten av landet.

 

Bodil Ceballos (MP)

Riksdagsledamot från Gävleborg

Mer läsning

Annons