Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi blev fartblinda

Vi har i vår iver över att vara positiv till Lust och Lära glömt bort att stå upp för den kommunala skolan. Man kan säga att vissa av oss blev fartblinda av positivitet.

Har Bollnäs råd med friskola skriver Undrande skattebetalare i en insändare (25/4). När barn- och utbildningsnämnden, bun, lämnade svaret till Skolverket önskade vi att etableringen av Lust- och Läraskolan skulle ske till läsåret 2010. Orsaken var att vi ansåg att omställningstiden behövdes för att minimera de merkostnader en friskoleetablering innebär. För 2009 handlar det om cirka 3,1 miljoner. Pengar som vi i dag saknar.

Trots Bollnäs kommun i grunden är positiv till friskolor måste jag erkänna att det blir allt svårare att vara positiv när jag ser vilka konsekvenser Lust- och Läraskolan får för den kommunala skolan.

Vi har i vår iver över att vara positiv till Lust och Lära glömt bort att stå upp för den kommunala skolan. Man kan säga att vissa av oss blev fartblinda av positivitet. Det har varit ett misstag och jag önskar att vi från och med nu tydligare kan stå upp för den kommunala skolan. Den har enligt mig fler fördelar jämfört med en friskola.

Det finns enligt mig två stora problem med friskolor. Det ena är regelverket där kommunen har små möjligheter att påverka en etablering och kommunens kostnader för friskolor. Kommunen är inte skyldig att renovera lokaler för friskolan men vi är skyldiga att ersätta den för deras faktiska lokalkostnader. Lust och Lära fick på ett tidigt stadium löfte om kommunala lokaler eftersom kommunen anser att det är bättre att lokalkostnaderna på så sätt går tillbaka till kommunen.

Jag anser att det varit bättre att erbjuda Lust och Lära exempelvis Rensbackens skola i stället för nyrenoverade lokaler på Nyhedsbacken. Det är kommunens fastighetskontor som är hyresvärd i en affärsmässig relation. Då kan renoveringen av lokalerna finansieras med lån. Den möjligheten saknar den kommunala skolan.

Det andra stora problemet med friskolor är att risken ökar för segregering av det enkla skälet att en friskola väljer hur många elever man vill ta emot enlig ett kösystem Skolverket godkänt. Jag har under våren blivit kontaktad av förtvivlade föräldrar som berättat att deras barn inte fått plats på Lust och Lära medan alla kompisar fått plats. Orsaken har varit att man står för långt bak i kön trots att men lämnat in ansökan i tid. Först till kvarn gäller!

När det gäller Anders Ringård och rektorskapet så regleras det i kommunens konkurrensplan. Jag kan förstå att det verkar konstigt att Anders kan vara kvar som rektor när han samtidigt arbetar för en konkurrerande verksamhet. Bakgrunden till beslutet var bland annat att få ett bra överlämnande från Anders till den nya ledningen för Gärdesskolan. Beslutet kändes rätt när det fattades men om det verkligen var rätt beslut får vi utvärdera i efterhand. Det kanske behövs tydligare regler och i så fall får kommunen ta fram sådana.

Jan Lahenkorva (S)

ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel