Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi betalar både med skatt och kötid

Inte ens Vänsterpartiet kan nu slå landstingsledningen, med Socialdemokraterna och Centern, i skattehöjartävlingen i landstinget.
Det är för att majoriteten tar i ordentligt, 30 öre som skulle ge 138 extra miljoner i kassan. Betydligt mer än det beräknade underskottet.

Allt för att ge "balans i ekonomin" och "skaffa oss utrymme för förändringar" enligt landstingsråden.

Västerpartiet föreslår en höjning på 20 öre. Bara det borde få någon att reagera. Och resten av de borgerliga partierna (M), (FP), (KD), (SVP) lägger en budget utan skattehöjning.

Och inte heller denna gång finns någon förklaring för hur landstingets långsiktiga problem ska lösas med hjälp av en skattehöjning. Det är visserligen inte så lätt, eftersom det inte hjälper. Men den som lägger förslaget är också skyldig ett svar.

Det är något mycket större och mer grundläggande fel i landstinget än att det kan lösas med ännu en skattehöjning.

När skatten höjdes förra gången, 2005, så erkände i alla fall dåvarande landstingsrådet Ingrid Amrén (S) att "det är ingen lösning för framtiden". Ändå verkar det vara den enda lösningen som finns när frågan väl bränner till.

I Sverige betalar vi nästan inget för vården - när vi besöker en läkare eller är inlagda på sjukhus. Men den är knappast gratis.

Vi betalar solidariskt vården med hjälp av skatten. Men eftersom det inte räcker betalar vi också med kötid. I Gävleborgs landsting är det dessutom med långa kötider.

Landstingets egen delårsrapport visar att väntetiderna till vårdcentralen inte är så långa.

Men väntetiderna till specialistvården i Gävleborg är långa. För att uttrycka sig milt.

För att gå på sitt första läkarbesök hos en specialist får nästan hälften av patienterna vänta i mer än tre månader. Och 62 procent av patienterna som väntar på en operation väntar i mer än tre månader. Det är lång tid för den som är sjuk.

Om det håller i sig kommer landstinget dessutom gå mist om stora delar i den kömiljard som regeringen delar ut till de landsting som uppfyller vårdgarantin under nästa år.

Att allt inte står rätt till i landstinget i Gävleborg är helt klart.

Det borde också vara helt klart att höjd skatt inte löser problemen. De skjuts bara på framtiden. Ändå är det lednigens lösning.

Då är frågan fortfarande vad som lösningen är för framtiden?

Landstingen har spelat ut sin roll. De är för små – och för stora – på samma gång.

Det enda raka vore att lägga ner landstingen. Låt vården närmast patienten stanna i kommunerna och lägg resten med en statlig huvudman. Det kommer inte att lösa alla problem. Men många.

Och de ständiga idéfattiga skattehöjningarna, som inte leder till bättre vård, kan få ett slut. För det blir inte bättre med högre skatt. Det har inte minst historien bevisat.