Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver politiker som inte surfar med

God morgon Ljusdal!

I veckan har de nya EU-parlamentarikerna installerat sig. Ett parlament som av många anses som det mest främlingsfientliga i EU:s historia.

Men det är inte bara från de extrema partierna som man hör protektionistiska inlägg. Ledande politiker från etablerade partier surfar på den populistiska nu-får-det-vara-nog-vågen som just nu drar in över Europa och EU.

De extrema partierna går ett steg längre och pratar öppet om icke europeiska kulturer och religioner som ett allvarligt hot mot vår välfärd. De etablerade lindar in sina fobier men menar i grunden förmodligen samma sak.

Oroväckande att dessa främlingsfientliga teser och i många avseenden just fobier fått fotfäste såväl nationellt som internationellt i Europa. Det finns tyvärr oroväckande paralleller med 30-talet då vi också tog oss igenom en ekonomisk kris och som utmynnade i en helt osannolik organiserad förintelse.

Nu tror jag inte att vi kommer att få uppleva ett nytt nazirike i dagens Europa.

Men klimatet har redan hårdnat och det finns tyvärr ingenting som pekar på att främlingsfientligheten och protektionismen kommer att klinga av under den kommande EU-mandatperioden, tvärtom. Extrempartier som egentligen har en enda punkt på sin politiska agenda, främlingsfientlighet, vinner mark även i nationella val på en politik som till stor del bygger på att man skrämmer väljarna genom att sprida fördomar och generaliseringar som framställs som sanningar.

De etablerade partiernas representanter i stora delar av Europa känner hur trycket från väljarna ökar och hakar på med populistiska uttalanden. Man gör det en aning rumsrenare men spinner på samma protektionistiska och främlingsfientliga tråd som extrempartierna gör.

Just nu behöver vi inte politiker som surfar med, nu behöver vi politiker som har mod och kunskap att argumentera emot dessa spridare av diverse fobier och samtidigt öppet vågar diskutera de problem som uppstår i samhällen där den etniska och religiösa verkligheten förändras över tid.

Historiskt har det aldrig, i ett längre perspektiv, fungerat med en politik byggd på protektionism och medveten främlingsfientlighet. Det kommer det inte att göra den här gången heller men i ett kortare perspektiv riskerar Europa att hamna i ett dom och vi-läge som endast leder till social- och ekonomisk stagnation.

Hur rundar man av detta resonemang med en lokal vinkling?

Jo, det är nu vi måste vara tydliga och ge våra politiker, på alla plan, starka mandat genom att gå till valurnorna i större utsträckning än vad som hittills varit fallet – även i Ljusdal.