Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver ny miljöpolitik

Svar till Hans Degerman (31/5).

Miljöpartiets politik visar vägen till ett kreativt, tillåtande och levande närsamhälle, en levande landsbygd och en levande skog. Vi vill måna om det som leder till att människor och livsmiljö mår bra. Vi vill minska på sådant som skapar stora sår och skador för oss människor, vår livsmiljö, djurliv och ekosystem.

Miljöpartiets politik handlar om att ställa om. Vi behöver komma ur beroendet av fossila bränslen. Dagens oljeberoende gör oss sårbara och bidrar till att vi påverkar klimatet och förorenar både hav och land. En politik för omställning leder däremot till nya företag och arbetstillfällen – speciellt på landsbygden. Vi anser att de som är med och bidrar till en hållbar samhällsutveckling också ska få utdelning. Om vi tillsammans investerar i till exempel vindkraft, och våra gemensamma vindkraftsverk bidrar till elproduktion, så bör det också vara möjligt att få inkomster från den elproduktionen. Den lokala ekonomin måste vara mer i fokus och den är ett sätt att skapa ett större intresse för ett kreativt lokalsamhälle.

I Miljöpartiets riksdagsmotioner och politiska förslag finns allt från utbyggd solenergi till mer vindkraft, satsning på närodlade ekologiska livsmedel, cykelvägar även på landsbygden, bättre samåkningsmöjligheter, minst en biogasmack i varje kommun, mer biogas från lantbruket, hållbart skogsbruk, en kraftig satsning på ett starkare skogsskydd och en rik biologisk mångfald.

Vi slår vakt om de demokratiska mötesplatserna. Vi vill ge företagen bättre trygghet och sänkta arbetsgivaravgifter. Vi vill ha bygder med bibliotek, affärer och utvecklad service – och fungerande telefoni. Vi vill att utbildningsmöjligheter ska finnas på många platser och vi slår vakt om både folkhögskolor och mindre lärosäten. Våra förslag är lösningar på flera av dagens utmaningar, där landsbygdens avfolkning är en utmaning, men där klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Vi ser möjligheter i kombinationen av dessa utmaningar.

Miljöpartiets politik tar sikte på framtiden, en framtid som gör det möjligt att leva på landsbygden med lokal närhandel, med egenproduktion av energi, med en levande och rik skog och en landsbygd med möjlighet att tanka bilen med förnyelsebart bränsle. Med ett fungerande och säkert järnvägsnät för både passagerare och gods. Miljöpartiets politik utgår från att vi ska se möjligheterna i dagens utmaningar, och att vi måste sträva efter att leva på räntan av det jorden ger, inte som nu genom att överförbruka jordens resurskapital.

Vi tror att människor både i staden och på landet vill vara med och skapa den hållbara framtiden nu!

Bodil Ceballos (MP), riksdagsledamot, med ansvar för landsbygdsfrågor i partistyrelsen

Tina Ehn, (MP), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel