Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver ett södra Norrlands-paket

Återigen drabbas vi av ett tungt varsel i Gävleborg, återigen är det Hudiksvall där nu HIAB lägger ned sin krantillverkning och flyttar den till Polen som tydligen fortfarande är ett lockande låglöneland.

Annons

Nedläggningen gör 150 människor arbetslösa och fler drabbas när familjens försörjning sätts på spel.

Vår region är i kris. Arbetslösheten är den högsta i landet, utbildningsnivån, när det gäller formell högskolekompetens är låg. Den basindustri som vi stöttat och varit stolt över sviker oss nu och lämnar regionen. Finns det då någon framtid för oss?

Naturligtvis finns en framtid – men nu måste staten ta sitt ansvar. Vårt regionala och lokala utvecklingsarbete har skapat flera av Sveriges viktiga utvecklingskluster: Fiber Optic Valley som i symbios med Acreo Fiberlab jobbar mot utvecklingsföretag i regionen och internationellt, Future position X, GIS-klustret i Gävle som nyligen av Vinnova tilldelats forsknings- och utvecklingsmedel för flera år framåt, och Triple Steelix som också är ett av Vinnova stöttat utvecklingsspår. Samtliga dessa kluster har engagerade medlemsföretag med internationell potential. Region Gävleborg går in tungt i detta klusterarbete.

Vi har dessutom en väl fungerande högskola, HiG, som tyvärr får avvisa förstahandssökande från regionen på grund av resursbrist. Tillsammans med klustren och andra utvecklingsinitiativ blir HiG vårt universitet, vårt KTH.

Det är nu regeringen måste börja bekänna färg.

* 1) I kommande budget krävs mer pengar till Högskolan, till Fiber Optic Valley, Future Position X och Triple Steelix så att de kan fortsätta sitt utvecklingsarbete.

* 2) Dubbelspår på Ostkustbanan är en förutsättning för positiv utveckling.Dden och andra infrastruktursatsningar på järnväg och väg i hele regionen måste få finansieringsbeslut nu.

* 3) Arbetsförmedlingens resurser måste förstärkas.

* 4) Ökade resurser till Region Gävleborg och till Länsstyrelsen för arbetet med kompetensutveckling, näringslivsutveckling, företagsstöd, utveckling av besöksnäringen.

Vi behöver ett nytt södra Norrlands-paket!

Sven-Åke Thoresen (S)

regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel