Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver en holistisk vård

Missbruk och beroende växer lavinartat. Varför?

I vår västerländska kultur har vi till stor del rationaliserat bort vår andlighet, dels på grund av att vi i samhället alltmer värderas utifrån prestation. Det finns inte tid till reflektion. Däremot stressar vi glatt iväg till schemalagd avslappning som gym/yoga/meditationskurser. Barn skrivs in på dagis före sin födelse. Klimatet i skolan blir allt hårdare.

Varken barnen eller vi vuxna får tid över att bara vara. Detta västerländska fenomen att barnen helst ska födas iklädda kostym och slips med högskoleexamen och företagsledarpost runt navelsträngen har fått oss tappa fokus på grundläggande värden som att få bli älskad för vår egen skull. Ofta stressas barnet iväg till otaliga aktiviteter. Många barn känner en rotlöshet idag.

De barn som känner sig oförmögna att svara upp till förväntningarna utvecklar stress, skam, skuld. Självmedicinering, försvarsstrategier för att möta ångesten kommer som ett brev på posten ofta vid tonårens början. Ekonomin sägs styra många behandlingsmetoder för missbruk och beroende till olika fragmentariska behandlingar där den existentiella delen prioriteras bort.

Vi behöver en holistisk vård där hänsyn tas till kropp, själ och ande; Inte en fragmentarisk, tidspressad vård där det gäller att snabbt laga maskinen för att få ut skattebetalaren i produktion. Andligheten ger tid till reflexion och eftertanke vilket i sin tur blir en stark grundpelare i livet. Familjefrågor är våra hjärtefrågor!

Eva-Mai Mineur

Anders Ramstrand

Kristdemokraterna Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel